2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Elindult a medvehagyma szezon Sötétvölgyben - receptet is hoztunk

Tóth Rózsa, 2023. március 26. - 17:41
Elindult a medvehagyma szezon Sötétvölgyben - receptet is hoztunk

Az év ezen időszakában még virágzás előtt szedhető a medvehagyma, melynek egyik lelőhelye a varázslatos Sötétvölgy Szekszárd és Kakasd között. A medvehagyma arról kapta a nevét, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják a terméseit, de a vaddisznóknak is kedvelt csemegéjük. Jurda, poroszhagyma, vadfokhagyma, számos névvel illetik ezt a növényt, ami nemcsak finom, de gyógyhatásait tekintve is sokrétű. Leszedtük, és medvehagymás vajkrémet készítettünk belőle.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Aki ebben a szívet, lelket melengető, D vitaminban gazdag időben felveszi a túracipőt, és Sötétvölgy felé veszi az irányt Tolna vármegyében, nemcsak az ébredező természetben gyönyörködhet, hanem medvehagymát is szedhet.

A medvehagyma (Allium ursinum) nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Dédanyáink még jurdának, poroszhagymának, sajamásnak, salamásnak, sási-hagymának, selyemi hagymának vagy vadfokhagymának hívták.

Gyógyhatását tekintve kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum.

A legtöbben pogácsát készítenek belőle, mi most egy házi medvehagymás vajkrémet készítettünk abból, amit a Sötétvölgyben szedtünk.

Hozzávalók:

50 g megmosott medvehagyma levele

2 ek olivaolaj

2 tk citromlé

200 g sós teavaj

A megmosott medvehagymát felaprítjuk, egy tálba tesszük. Ráöntjük az olivaolajat és a citromlevet, ízlés szerint sóval hintjük meg. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd a vajat, melyet előzőleg kivettünk a hűtőből, hozzákeverjük. Ezután újra hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen, és már kész is a medvehagymás kencénk, amit aztán kenyérre kenve fogyaszthatunk.

Bátran próbálják ki! Nem fognak csalódni!

Fotó: frisshirek.hu