Aki ebben a szívet, lelket melengető, D vitaminban gazdag időben felveszi a túracipőt, és Sötétvölgy felé veszi az irányt Tolna vármegyében, nemcsak az ébredező természetben gyönyörködhet, hanem medvehagymát is szedhet.
A medvehagyma (Allium ursinum) nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Dédanyáink még jurdának, poroszhagymának, sajamásnak, salamásnak, sási-hagymának, selyemi hagymának vagy vadfokhagymának hívták.
Gyógyhatását tekintve kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum.
A legtöbben pogácsát készítenek belőle, mi most egy házi medvehagymás vajkrémet készítettünk abból, amit a Sötétvölgyben szedtünk.
Hozzávalók:
50 g megmosott medvehagyma levele
2 ek olivaolaj
2 tk citromlé
só
200 g sós teavaj
A megmosott medvehagymát felaprítjuk, egy tálba tesszük. Ráöntjük az olivaolajat és a citromlevet, ízlés szerint sóval hintjük meg. Botmixerrel összeturmixoljuk, majd a vajat, melyet előzőleg kivettünk a hűtőből, hozzákeverjük. Ezután újra hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen, és már kész is a medvehagymás kencénk, amit aztán kenyérre kenve fogyaszthatunk.
Bátran próbálják ki! Nem fognak csalódni!
Fotó: frisshirek.hu