Rohanó világunkban jólesik, ha sikerült egyetlen órát is szánni magunkra, amit a szleng „me time”-nak, azaz „énidő”-nek nevez. Amikor csak magunkra koncentrálunk, azt tesszük, ami minket szolgál, ami számunkra a legjobb. 
A Földnek is legyen jó: március 25. 20:30-kor

Március 25-én 20.30-kor kezdődően lesz hatvan perc, amely a Föld órája elnevezést kapta. A bolygó, ahol élünk számos kihívással kell, hogy megküzdjön. A frisshirek.hu Nettogreen rovata számos cikkben foglalkozott már azzal, mit tehetünk Földünk megóvása érdekében. 
A Föld órája az évek során egy olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyben idén már saját magunk is tehetünk vállalásokat, támogatva velük a bolygót, és persze saját magunkat is. Egyetlen óra, ami a pihenés, feltöltődés jegyében telik annak érdekében, hogy fellélegezhessen a bolygónk.

Mi történik a Föld órájában?

Az esemény nem újkeletű, 2007-ben Ausztráliából indult a kezdeményezés a WWF által, majd egy évvel később máris nemzetközi szintre emelkedett a gondolat. Minden év márciusának utolsó szombatján, helyi idő szerint este 8 és 9 óra között (idén 20.30-kor) lekapcsolják az emberek a lámpákat és az elektromos berendezéseket. A kollektív tevékenységnek köszönhetően egy egész órára fellélegzik a Föld. 
Milyen vállalásokat tehetünk?
Az említett közösen, egszerre történő lámpalekapcsoláson kívül is tehetünk a bolygó jólétéért olyan tevékenységekkel, amelyeket saját életünk mozaikjaiból állíthatunk össze.
Ki mit vállalna ebben a hatvan percben, ami által csatlakozik a Föld órájához?
A lehetőségek határtalanok, de néhány irányt, ötletet megatlálhatnak a foldoraja.hu oldalon is.
1. Természetben a Földért

Sétáljunk egy nagyot a friss levegőn, töltsünk 60 percet a természetben. Élvezzük a napsütést, a csendet, a madarak énekkarát, és lélegezzünk mélyeket, hosszan. Képzeljük el, hogy a Föld is lélegzik.
2. Olvasás a Földért
Talán az egyik legkényelmesebb vállalás, ami legtöbbünk mindennapi tevékenységéhez egyébként is hozzátartozik. Egy könyv ( és nem internetes oldal!) olvasása egy órán keresztül csendesíti az elektronikus eszközök zajtengerét. 
3. Mozgás a Földért

Aki egyébként is szeret sportolni és a sétálásnál kicsit erősebb testmozgást végezni a szabadban, annak számára ez sem lesz különösebb kihívás. Ám hatvan percet azok is futhatnak, kerékpározhatnak, focizhatnak vagy rollerezhetnek ezen a napon, akik ezt esetleg máskor nem teszik meg.
4. Gasztronómia a Földért

Ételeink alapanyaga a Földből érkezik hozzánk. Kétségtelenül azok a legfinomabb ételek, amelyeket saját magunk készítünk, és nem készételeket melegítünk a mikróban. Legyen egy óránk, amelyben akár társasággal, akár egyedül a kert terméseit hasznéljuk fel az étel elkészítéséhez, így felhasználva a Föld órájának hatvan percét.
5. Csoportban a Földért
Barátokkal, családdal, számunkra kellemes emberekkel körülvéve érezzük magunkat jól, nevessünk, élvezzük az életet! Legyen egy felhőtlen hatvan percünk. 
6. Meditációval a Földért

Talán nem is kell erről sok szót ejteni, mindenki érti, milyen frissítő és erőgyűjtő hatású tud lenni az elcsendesés, a meditálás, egy óra, amelyből kizárjuk a külvilág zavaró tényezőit. Adjuk át magunkat hatvan percre a csendnek és az építő jellegű, pozitív gondolatoknak!
Nyerni is lehet a vállalásokkal
A vállalások önkéntesek, de nem öncélúak. A foldoraja.hu oldalon azonban még nyerhetnek is azok a regisztrálók, akik bejegyzik, hogy milyen tevékenységet vállalnak önként a Föld órájában.
Fotó: WWF Facebook-oldala, pixabay.com
Videó: Earth Hours Facebook-oldala