2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 12o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Madárinfluenza: járvány tört ki egy ceredi lúdtelepen

frisshirek.hu, 2023. március 24. - 18:15
Madárinfluenza: járvány tört ki egy ceredi lúdtelepen

Nógrád vármegyei, ceredi lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI-nek továbbított közlemény szerint az állományt leölik, az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket.

A Nébih arról tájékoztatott, hogy a Cered községben található, 5176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodni a betegségre, végül a hivatal laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

A gazdaság körül három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki.

Tekintettel arra, hogy mindkét körzet átnyúlik az országhatáron és szlovákiai területeket is érint, az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

A Nébih közleményében hangsúlyozta: ez az eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország – madárinfluenza szempontjából – alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet, ezért a hazai állattartóknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.

Fotó: Ötezernél is több szárnyast kell leölni a ceredi lúdtelepen. A kép készítője: Fodor Orsolya