2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Két szociális intézmény kapott szén-monoxid érzékelőt Szombathelyen

frisshirek.hu, 2023. március 24. - 19:45
Két szociális intézmény kapott szén-monoxid érzékelőt Szombathelyen

Összesen 19 készüléket osztottak ki az intézményeknek megelőzés céljából. A szén-monoxidot csendes gyilkosnak is hívják, egy egyszerű készülékkel elkerülhető a tragédia.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Két szociális feladatot ellátó intézmény vezetője vehetett át 19 darab, a Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával beszerzett szén-monoxid-érzékelő készülékeket a sajtó jelenlétében, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, március 23-án.

A szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyegető tényező a lakosság körében. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, meleg vizet pedig egész évben használunk. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése és a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik kiemelt és állandóan visszatérő feladata. Különösen veszélyeztetettek a témakörben a szociálisan nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű családok. Ennek apropóján a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottsága és a Tűzoltás-Mentés Alapítvány támogatásával 19 db megbízható szén-monoxid-érzékelőt szerzett be. A készülékeket a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. és a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői március 23-án, a sajtó jelenlétében vehették át az igazgatóságon.

A rendezvényen elsőként Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője szólt a sajtó képviselőihez. Beszélt arról, hogyan is történt a kezdeményezés és hogy esett a választás a két szociális intézményre, akik átvehetik a szén-monoxid-érzékelő készülékeket.

Kelemen Krisztián, Szombathely Megyei Jogú Város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a bizottság miért is érezte szívügyének, hogy támogassa a szén-monoxid-érzékelők beszerzését.

Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője általánosságban beszélt arról, hogy miért is fontos ezen készülék megléte a lakóingatlanokban, illetve milyen veszélyes tényezőket rejt magába a szén-monoxid kialakulása a háztartásokban.

Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője tájékoztatott a készülékek sorsáról. Mint mondták a készülékek jó szolgálatot fognak tenni a családok otthonaikba és az intézményekben.

A sajtónyilvános esemény végén átadásra kerültek a készülékek, amelyek ezentúl több Vas vármegyei család biztonságát szolgálják majd a mindennapokban – olvasható a szombathely.hu oldalon.

Fotó: szombathely.hu