2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Elindult a véleményezési időszak – lebontanák a debreceni Délibáb áruházat

Szabó Róbert, 2023. március 24. - 11:20
Elindult a véleményezési időszak – lebontanák a debreceni Délibáb áruházat

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a debreceni közgyűlés a Böszörményi út – Békessy Béla utca – Mikszáth Kálmán utca – Thomas Mann utca – Bolyai utca által határolt területrészt csütörtöki ülésén. A Déli Ipari Park fejlesztésével kapcsolatban kiderült mennyi külföldi munkavállalóra lehet számítani és hogyan helyezik el őket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lap beszámolójából kiderül, a közgyűlésen a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője, Gondola Zsolt Zoárd megkérdezte, mit szeretnének az érintett területre, a jelenlegi Délibáb áruház helyén építeni, hiszen állítása szerint a legfontosabb, hogy a lakossággal is egyeztessenek.

Korábban már voltak tiltakozások az építkezés ellen. Vannak aggályaim, hogy ez jól elő van készítve, hogy megfelelő tájékoztatást adunk az ott lakóknak

– mondta Gondola, azonban a főépítész, Gábor István válaszából kiderült, a jelenlegi épület nincs olyan állapotban, hogy azt fejleszteni lehessen, és a kereskedelmet tartósan fent lehessen tartani, így le kell bontani. Arra is kitért, a bontással egy új beépítési terület nyílik meg, amivel lenne lehetőség arra, hogy akár parkolókat tervezzenk az új épületbe. 

„A fejlesztői szándék alapján indítanánk most el a folyamatot, a szabályozási terv módosítását" – folytatta Gábir István, majd hozzátette, nem csak a városrész igényeit szolgálná ki az új épület, és nemcsak kereskedelmi, hanem rekreációs szolgáltatások is lennének benne. Kijelentéséből kiderült, magánkézben lévő új épületet terveznek, a partnerségi egyeztetéseket pedig el kívánják indítani.

Valóban volt terv egy jóval nagyobb beépítési intenzitásra, voltak konfliktusok a lakossági ütközés kapcsán

– reflektált Gonda Zsolt Zoárd kérdésére Gábor.

A közgyűlésen Debrecen polgármestere, Papp László is felszólalt, elmondta az új tulajdonons a Xanga cégcsoport tagja, amely egy olyan koncepciót tett a városvezetés elé, amely Papp szerint minőségi fejlesztés lenne, hiszen a jelenlegi Délibáb nem emeli az ottani lakókörnyezetet. 

A polgármester kiemelte: „a mostani koncepció illeszkedik az őt körülvevő környezethez."

Jelenleg a terület beépítési eljárásának véleményezési szakasza indult meg, amennyiben mindenben sikerül megegyezni, akkor üzletek, étterem és lakások lesznek, valamint egy többszintes mélygarázs a jelenlegi Délibáb helyén – derül ki a haon.hu beszámolójából.

A közgyűlés másik fontos kérdése a Déli Ipari Parkkal, az ott létesülő munkásszállókkal kapcsolatos volt, amely felől első körben Vaszkó Imre DK-s képviselő érdeklődött.

A lakóterületek, kertvárosi lakóövezetek közelében nem lehet munkásszállókat építeni, ehhez tartjuk magunkat

– jelentette ki határozottan a kérdésre Papp László. Hozzátette, a BMW-nél is felmerült ez a kérdés, és ott is, ahogy a Déli Ipari Parknál is, ideiglenes létesítmények lesznek az iparterület közvetlen közelében. „Csak az iparterületen belül, az építési területhez közel lehetnek ilyenek, csak az építkezések időszakára."

A polgármester arról is beszélt,

a BMW-nél orvosi rendelőt, kisboltot, és más , az ott lévők életvitelét segítő funkciókat helyben biztosítanak, amilyen elvárás a Déli Ipari Parkkal kapcsolatban is lesz.

A kérdést követően Jánki József, szintén DK-s képviselő affelől érdeklődött, hogy az önkormányzat számol-e a külföldi munkaerő tömeges megjelenésével, amelyről szóbeszédekben lehetett hallani. Papp László határozottan kijelentette, már a BMW létesülésekor is azt hallgatta sokáig, hogy sok lesz a román és ukrán munkavállaló, azonban ahogy a toborzási kampányból látható, a cég a magyarokra épít.

Alapvetően a magyra munkaerőre épít mindenki, a Debreceni Szakképzési Centrum pedig majd biztosítani tudja a szükségletet. A BMW évente száz diák számára nyújt karrierporgramot, és hasonló törekvéseket tapasztalunk az ide települő távol-keleti cégek esetében is

– mondta a polgármester, hozzátéve, biztosan lesz külföldi munkaerő, de azt kategórikusan cáfolja, hogy abban a nagyságrendben, mint ami a szóbeszédben van. Arról is beszélt, első körben nem a munkanélküliségi ráta, hanem a szakképzettség az irányadó a cégek esetében.

Mint kiderült Vaszkó Imre pontosításánál, a képviselők arra voltak kíváncsiak, hogy az építkezési folyamat alatt mennyi lesz a külföldi munkavállaló, amire Papp László úgy reagált,

olyan nagyságrendű az építőipar szükséglete, hogy a magyar kapacitás nem elég hozzá. 

Hozzátette, egyetlen hazai építőipari cégtől sem vesz el lehetőséget a külföldiek alkalmazása, azonban az versenyben dől el, ki lesz a kivitelező.

Kiemelt fotó: debrecen.varosom.hu