Gulyás Gergely: Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba

Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni az ukrajnai háborúba, tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és továbbra sem vesz részt a fegyverszállításokban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amely komoly aggodalomra ad okot: nap mint nap hallják, hogy nem kell tűzszünet és folytatni kell a háborút. Ezek nem a magyar kormány által kívánatosnak tartott békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába mutatnak - hangsúlyozta.

A kormány fenntartja álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, életet menteni csak békével lehet - szögezte le a miniszter.

Azt is megerősítette: fegyverszállításban Magyarország nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan tagállami - védelmi eszközökre, kapacitásnövelésre vonatkozó - felkészülésben aktívan részt vesz, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja.

Közölte azt is: a közös európai uniós lőszerbeszerzésben Magyarország szeretne részt venni, de az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, külföldre nem küldenek élet kioltására alkalmas eszközöket, foglalta össze az MTI.

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot.

Gulyás: Azt nekem senki se mondja, hogy normális, ha egy 40 fölötti ember egy fiatallal lép szexuális kapcsolatba

Gulyás elmonta, továbbra is Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét tervezik felállítani.  Véleménye szerint a fő probléma, hogy ahol a bűncselekmény kiderül, ne fenyegetné kellően súlyos büntetés a pedofil bűnelkövetőket. Az elsődleges gond szerinte ma az, hogy nem büntetik, ha egy negyven feletti ember szexuális kapcsolatot létesít egy 15 évessel. Ezért feltehetőleg a beleegyezési korhatár felemelésén gondolkoznak, de elmondása szerint egyelőre nem született döntés.

Nyáron ugrásszerűen csökkenni fog az infláció

A kormány fenntartja az infláció mérséklését szolgáló intézkedéseket, elindult a csökkenés, ami rövidesen gyorsulni fog, év végére elérhetjük az egy számjegyű inflációt. Az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentést és az árstopokat fenn kell tartani a miniszter szerint. 

Gulyás nem tudja, a Fidesz-frakciónak mi a baja a svédekkel

Gulyás szerint a frakcióban van egy vita, a finnek esetében sikerült döntésre jutni, és remélik, minél előbb ebben a helyzetben lesznek a svédekkel kapcsolatban is - kormány álláspontja ismert. 

Az amerikai emberi jogi jelentés rágalomhadjárat

David Pressman-t a kormányfő korábbi beszédében Présembernek nevezte. Komolytalan dolgokkal Gulyás szerint kár szövetségeseknek egymást sajnálniuk.

Vagy kapunk orosz gázt, vagy leáll a magyar gazdaság

Megteremtették a lehetőségét annak, hogy gázt máshonnan is szerezhessünk be. A probléma nem ezzel van Gulyás szerint, hanem hogy nincs elegendő gáz, máshonnan vásárolni, mint Oroszországból, rendkívül nehéz. Szerinte jelenleg nem lehet teljes mértékben kiváltani az orosz gázt.

Kérések teljesítve, akár áprilisban is jöhet az uniós pénz 

Tavaly augusztusban megállapodtak Brüsszellel a feltételekről, de ezek után a Bizottság újakat kért. Úgy látja, ezekkel is szinte készen vannak. Szerinte már csak az a kérdés, a Bizottság mérlegel-e olyan szempontokat, amelyek kívül állnak a jogon. Azt látják, olyan ügyekben, amelyeket végigtárgyaltak, csúsznak a brüsszeliek a visszajelzésekkel. 

Nem egy túlzott elvárás, hogy a háziorvos egy hónapban kettőt ügyeljen

Egy hónapban kettő darab ügyeleti kötelezettséget ír elő a háziorvosoknak a jogszabály, ez Gulyás szerint nem túlzott elvárás, ahogy az sem meglepő, hogy ennek be nem tartását szankcionálják. Úgy tudja, először csak figyelmeztetnek, és csakis utána büntetnek.

Még nincs megállapodás az Erasmus-ügyben

Csak az az elfogadható a kormány számára, ha az Európai Bizottság visszaállítja azt a helyzetet, hogy júniustól is pályázhatnak a magyar hallgatók Erasmus-ösztöndíjra. Még nincs megállapodás – mondta Gulyás az Erasmus-ügyről.

Gulyás szerint az állam jól járt a Vodafone- és Yettel-ügyletekkel


Egy gazdasági ügylet volt a Vodafone megvétele és a Yettel-ügylete, „az állam jól járt ezzel”, mondta Gulyás. „Közvetlen előkészületét nem látja” további hasonló üzleteknek.

Nem tartóztatnák le Magyarországon Putyint

Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon – mondta Gulyás Gergely. Ez nem véletlenül nem történt meg – tette hozzá –, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény, mint azt már Áder János is többször jelezte.

A kormány nem formált álláspontot Putyin elfogatóparancsáról, de Gulyás szerint a döntés nem szerencsés, mert nem a béke irányába megy.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án. MTI/Soós Lajos