2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Fejlesztené a város a körmendi Batthyány kastélyegyüttest

Hajmási Judit, 2023. március 24. - 19:15
Fejlesztené a város a körmendi Batthyány kastélyegyüttest

Fejlesztési lehetőségekről tájékozodik a körmendi városvezetés a Batthyány kastélyegyüttes kapcsán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Batthyány-kastély egyik szárnyában 1950-től cipőgyárműködött. A gyár azonban 2003-ban végleg bezárt. Az üzem bezáráshoz a megrendelés visszaesésén kívül, az ingatlan tulajdonjogi vitája vezetett.

Az MSC Hungary Kft.-nek jogvitája támadt a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI); a bíróság a kincstár javára döntött – írta meg még 2003-ban a hvg.hu.

Fénykorában a cipőgyártás 1500-2000 főnek adott munkát a településen. A rendszerváltás után több cég is próbálkozott a gyártással, de végül mind bedobta a törölközőt.

Az épületegyüttes a gyár bezárás után gyors leromlásnak indult, végül 2020-ban az önkormányzat a terület rehabilitációja kapcsán lebontatta a cipőgyári üzem épületét.

A bontás előtt az önkormányzat által készült leiratban a következőket írták:

 „A fejlesztési terület a Körmend, Dr. Batthyány-Strattmann László u. 9. szám alatt található különleges övezet, ahol a korábban neves MARC cipőket is gyártották... A csaknem húszezer négyzetméteren a korábbi építési technológiájú munkacsarnokok, vélelmezhetően azbeszttel, olajjal szennyezett terület találhatók, nem őshonos, ám mára megtelepedett növényzettel, bitumenes burkolatokkal, földben rejtett tartályokkal. A terület örökségvédelmi szempontból kiemelt. Kihasználtsága jelenleg nulla." – írta meg az ugytudjuk.hu.

A tegnapi napon Bebes István polgármester találkozott a városba látogató dr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkárral, valamint a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. munkatársaival, a kastély jövőbeni fejlesztési lehetőségeinek reményében.

Remélhetőleg hamarosan rendeződik a hajdan szebb napokat látott körmendi kastély sorsa.

Fotó: körmend.hu és Facebook/ Bebes István