2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el egész Borsod-Abaúj-Zemplénben

frisshirek.hu, 2023. március 22. - 19:56
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el egész Borsod-Abaúj-Zemplénben

Az intézkedés hatálya alatt tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint ezek kétszáz méteres körzetében is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Borsod vármegyében. Tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint ezek 200 méteres körzetében. A tilalom bevezetését az erősödő felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok számának emelkedése indokolta – írja honlapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dojcsák Dávid szóvivő elmondása szerint csak kedden tizenöt ilyen eseményhez vonultak megyeszerte a kollégái.

Ebből kettő jutott a miskolci tűzoltókra, kettő Miskolc külterületén következett be, itt fél hektáron égett a száraz növényzet. A másik pedig Sajóbábony külterületén. Összesen négy hektárt érintett a tűz

- mondta. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti.

Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását

– írják. A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni”

– szögezik le. Hozzáteszik azt is, mivel a szabadtéri tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk, a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket tanácsos nem eldobni, hanem összegyűjteni megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A belterületi, kijelölt tűzrakó helyekre nem vonatkozik a tűzgyújtási tilalom.

Fotó: hatalmas pusztítást okozott az erdőtűz tavaly Jávorkúton.  A kép forrása: https://magyarmezogazdasag.hu/