Olyan időket élünk, amikor a víz kinccsé nyilvánításán sem lepődhetnénk meg. Testünk 72%-a, a Föld felszínének pedig 71 %-a áll vízből. Egy év alatt kb. 1000 liter folyadékot fogyasztunk el, a vesénk napi 180 liter testnedv átfolyását biztosítja. Amíg étel nélkül több hétig is bírja az emberi szervezet, addig 2-3 nap alatt meghalunk víz nélkül. 

A víz világnapját 1993 óta március 22-én tartják világszerte. Számos programot szerveznek, amelyeken keresztül felhívják a figyelmet a Föld vízkészletének megóvására, a pazarlás elkerülésére és a vízfogyasztás szükségességére.

Takarékosság, tudatosság nélkül a vízhiány okozta károk komoly következményekkel járhatnak.
Néhány tipp, amelyet mi magunk is betarthatunk a víztakarékosság jegyében:

Mosogatás közben átlagosan 200 liter vizet használunk el. Ha megoldható, használjunk inkább mosogatógépet, amely ma már egyre több háztartásban megtalálható. A gépnek csupán 15 literre van szüksége egy mosogatáshoz. 

A víztakarékos WC-tartályok felszerelésével is csökkenthető az a vízmennyiség, amely a használatukhoz szükséges. Egy WC-tartály átlagosan 6-10 liter vízzel öblít, és amennyiben van kisebb fokozat , akkor elég a 2-3 liter is egy-egy használat után. Érdemes tehát víztakarékos tartályt vásárolni. Naponta 153 liter vizet fogyasztunk el, amelynek legnagyobb részét a WC használata teszi ki.

Örök vitatémák egyike a zuhanyzás-fürdés közötti választás. Ne kergessen ábrándokat, aki azt gondolja, hogy egy kádban ülve élvezni a fürdés örömeit kevesebb vízhasználattal jár, mint a zuhanyzás. Egy háromnegyedig megtöltött kád 100 liter vízhasználatot jelent, míg egy 6-8 perces zuhanyzásnál csupán 40-50 litert engedünk ki a csapból.

A csöpögő csapot mielőbb javíttassuk meg, mert minél tovább halogatjuk, annál több "pénzünk" csurog le a lefolyón. 

A WWF Magyarország a vízmegtartás erősítését sürgeti

Lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a vízkészlet megtartását és pótlását hatékonyan lehessen véghezvinni. A WWF Magyarország azt írja, hogy nem elég fenntartható megoldási mód már a mesterséges vízpótlás, inkább a vízmegtartást kell erősíteni és kiszélesíteni. Ki kell jelölni olyan területeket, amelyek alkalmasak a csapadékvíz felfogására, és lehetővé teszi, hogy a talajba is belekerüljön.

Egy ilyen rendszer kialakításához azonban egyes helyeken fel kell hagyni az eddig alkalmazott termelési módokkal, hogy az időszakosan vízjárta földeket a víz megtartására tudjuk használni.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

ma Magyarországon abba a hitbe ringatjuk magunkat, hogy »víznagyhatalom« vagyunk. Valójában csak a nagy folyóink közvetlen közelében beszélhetünk ilyesmiről, hosszan tartó szárazság esetén már ott sem”.

Fotó: unsplash.com