2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 20o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktor 2,3 milliárd forintot küldött a sepsiszentgyörgyi focira

frisshirek.hu, 2023. március 22. - 18:30
Orbán Viktor 2,3 milliárd forintot küldött a sepsiszentgyörgyi focira

A román sportújság, vagyis a Gazeta Sporturilor online kiadásának híre szerint a székelyföldi Sepsi OSK futballcsapat 2022-ben rekordbevételt ért el annak köszönhetően, hogy több mint hatmillió eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon 2,3 milliárd forint támogatást kapott a magyar kormánytól. A gsp.ro cikke szerint ezt a pénzt Orbán Viktor küldte Sepsiszentgyörgyre.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hang.hu által szemlézett hír szerint a sporlap megszerezte a futballklub pénzügyi beszámolóját, mely szerint a tavalyi 11 millió eurónyi bevételből, ez egyben klubrekord is, több mint fele a magyar kormány támogatásából származik. 

A Sepsi bevételei 2022-ben (forrás: GSP.ro)
• Magyar állami támogatás 6 100 000 euró
• Szponzori szerződések 1 100 000 euró
• UEFA bónusz 850 000 euró
• Televíziós jogok 600 000 euró
• Jegyeladás 500 000 euró

Az Orbán-kormány támogatása meghaladja a beérkező televíziós jogokból származó bevételt, de még az UEFA-tól beérkezett összeget is, persze a jegyek eladából származó bevételt még meg sem említettük. A Diószegi László vezette klubot kilencven százalékban magyar cégek szponzorálják, írja a lap. 

A Sepsi 2022-ben 1,2 millió eurót költött kizárólag a gyermek- és ifjúsági központra, sőt a csapat vadonatúj arénában játssza a hazai mérkőzéseit, aminek építési költségét, 25 milliót szintén kormányunk, vagyis a mi adóforintjaink fedezték.  

A külföldi támogatást sérelmezik a román első ligában játszó vetélytársak. Dan Șucu, a Rapid részvényese korábban feltette azt a kérdést, hogy lehet „az, hogy egy szomszédos ország kormánya évente 3,5 millió eurót fektet be egy itt versenyző csapat költségvetésébe, nem csapás a többi versenyzőre is? Ez normális? Így nem lehet versenyezni. Ez felháborító és égbekiáltóan törvénytelen. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jön-e majd a magyar számvevőszék, hogy kivizsgálja, mi történik a magyar adófizetők pénzével!"