2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 16o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin: támogassuk az egyszülős családokat, hogy megtapasztalják, nincsenek egyedül!

frisshirek.hu, 2023. március 21. - 14:11
Novák Katalin: támogassuk az egyszülős családokat, hogy megtapasztalják, nincsenek egyedül!

A kormány kötelességének tartja az egyszülős családok hatékony támogatását, hiszen minden gyermek kincs - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Az egyszülős lét általában nem választás kérdése. A család érték, akkor is, ha valamilyen oknál fogva nem biztosítható mindkét szülő folyamatos jelenléte

- emelte ki Hornung Ágnes az egyszülős családok napja alkalmából közzétett bejegyzésében. Az államtitkár posztjához csatolta a minisztérium kormany.hu oldalra feltöltött közleményét is, amelyben azt hangoztatták, fontos, hogy az egyszülős családok olyan segítséget kapjanak, amely könnyebbé teszi a mindennapjaikat, ezért a kormány számos intézkedéssel segíti az egyszülős családokat.

Az érintettek is igénybe vehetik a különböző családtámogatási formákat,

így például a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból is érvényesíthető családi adókedvezményt, az otthonteremtési támogatásokat, továbbá emelt összegű családi pótlékban részesülnek, kedvezőbb feltételekkel lehetnek jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, valamint az egyszülős családban nevelkedő gyermekek előnyt éveznek a bölcsődei felvételnél - sorolták. A közleményben kitértek arra is, hogy

2022 január elsejétől több mint duplájára, 50 ezer forintra emelkedett az árvaellátás minimuma.

Az elvált szülők esetében pedig - ha nem érkezik meg időben a megítélt tartásdíj - már jövedelemkorlát nélkül, gyorsabban és nagyobb maximális összegben kapják meg az államtól megelőlegezve az összeget. Ennek maximális mértéke a háromszorosára - a mindenkori minimálbér 30 százalékára - emelkedett, és jelenleg 69 600 forint. Emellett gyorsabbá és hatékonyabbá váltak a gyermektartásdíj megállapításával és behajtásával összefüggő eljárások is.

Az Erzsébet-táborokban pedig minden évben külön támogatással egyszülős családokban nevelkedő gyermekek is nyaralhatnak, valamint családi táborokban is részt vehetnek az egyszülős családok

- tették hozzá. Megjegyezték, az egyszülős családok támogatásában kiemelkedő szerepet vállal az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, amely 2018 óta működteti Budapesten Egyszülős Központját, valamint vidéken is segíti az egyszülős családokat.

Az egyszülős családok napjáról megemlékezett Novák Katalin köztársasági elnök is bejegyzésében. 

A beiktatásomkor azt ígértem, szót emelek az egyszülős családokért. A mai világnapon ismét azt kérem, támogassuk az egyszülős családokat, hogy megtapasztalják, nincsenek egyedül!

- írta posztjában a köztársasági elnök asszony.

A kiemelt kép forrása: az Egyszülős Központ Facebook-oldala