2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 20o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Kirándulna? Íme a Tapolcai-medence három legszebb tanösvénye!

frisshirek.hu, 2023. március 20. - 16:30
Kirándulna? Íme a Tapolcai-medence három legszebb tanösvénye!

Tanösvények országa vagyunk, hazánkban ugyanis többszáz olyan tanösvény található, amelyek nem csak aktív kikapcsolódásra, de számos új ismeret megszerzésére is alkalmas. A mozgás, a szabad levegő és a festői tájak az egész család számára varázslatos élményeket garantálnak, így nem csoda, ha egyre többen választják szabadidős programként. A rengeteg helyszín és útvonal közül most egy kis szeletet szeretnénk bemutatni, mégpedig a Tapolcai-medence három legszebb tanösvényét!

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Tűzgyűrű tanösvény, Badacsony

Az önmagába visszatérő tanösvény közel 4 km hosszú, kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, és a vulkáni hegyek geológiai és tájhasználati módjait ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk az egykori bányafalakat, a feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. Az ösvény vezetés nélkül, szabadon látogatható, de szakvezetést is igényelhetünk.

Megközelíthető: a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől. (Badacsony, Kisfaludy S. u. 28., Kisfaludy-ház Étterem parkolója)

A tanösvényhez szorosan kapcsolódó Kankalin-füzetekben többek között a fenti témaköröket is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhatunk, így szórakozva ismerhetjük meg természeti értékeinket. A füzet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyein kapható.

Bazaltorgonák tanösvény, Szent György-hegy

A közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény hét állomásból áll, magyar és német nyelvű ismertetőtáblákkal ellátott, és a legforgalmasabb, természeti értékekben leggazdagabb turistautakra illeszkedik.

Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetét mutatja be az érdeklődőknek. A hegy növényvilága és a "jégbarlang" állomásai után, a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig.

A hegy tetején a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panoráma tárul elénk.

A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik.

Megközelítés: a volt raposkai bányaudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felől Raposkai elágazónál balra)

Többek közt a fenti témakört is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhat a korábban már említett Kankalin-füzetekben.

Kamon-kő tanösvény, Szigliget

A Kamon-kő tanösvény nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. A túra a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda is érkezik, végig a kék „T” jelű útvonalat kell követni.

A tanösvény a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit ismerteti meg velünk. Összesen 9 ismertető tábla segítségével játhatjuk be a falu hangulatos utcáit, csodálhatjuk a népi építészetet és az Árpád-kori templomromot, de megismerkedhetünk a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével is.

Az erdőbe érve olvashatunk a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, és a geológiai múlt fontosabb történéseiről, az egykori tűzhányók világáról.

A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető. Megközelítés: Kisfaludy u. parkolótól.

Fotó: freepik.com