2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Séta Dunakeszin, a megrongált fák tetthelyén - 12 stáció

Sztipán Orsolya, 2023. március 19. - 17:21
Séta Dunakeszin, a megrongált fák tetthelyén - 12 stáció

Hiszem, ha látom, mit műveltek a fákkal Dunakeszin - mondta egy, a közelben élő férfi. Ez a tizenkét fotóból (stációból) álló képes emlékséta azért készült, hogy akik nem járnak arrafelé, azok is el tudják képzelni, hol és mi történt a fákkal két héttel ezelőtt a Duna menti városban. A tettesek egyelőre ismeretlenek, akár csak a tettük miértje.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A frisshirek.hu már írt róla, hogy megrongálták a Duna partján álló fákat. Keresztül hasítottak a törzsükön, a fák "szívén" ejtettek vágást ismeretlenek, ezzel komoly kárt okozva bennük.

Megkeresésünkre egyelőre nem válaszolt a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság, így saját szemünkre és az ott élők információra hagyatkozva, egy képgalérián keresztül mutatjuk be a tapasztaltakat.

1.stáció

Dunakeszi Budapest mellett található, a főváros agglomerációjában. Közel ötvenezren lakják, ezzel a második helyen van népesség tekintetében Pest vármegye települései között (Érden laknak a legtöbben.)

2.stáció

A városba érve nyüzsgő hangyabolyként közlekedik a rengeteg autó és kerékpáros, és a nagyon sok hétvégi kiránduló, kutyát sétáltató vagy éppen kerékpározó dunakeszi lakos. Hétvégi családi levegőzés a parton, gyerekzsivaj, fiatal párok, vidám csoportok hangzavara tölti be a sétányt.

3. stáció

Aki közvetlenül a Duna partján sétál végig, a víz közelségét és a fákat, a természet hangját élvezheti, aki a betonozott sétányt választja, annak haladósabb a tempója.

4. stáció

Eszter kiskutyáját, Mimit sétáltatta, és készséggel, barátsággal vezetett el a megrongált fákhoz. Kérdésemre, hogy tudja-e, mi történt itt néhány napja, egyértelmű választ adott: hogyne hallott volna róluk! Dunakeszin sokan beszélnek róla, ha nem is az egész város, de a sétányra járók közül szinte mindenki hallott az esetről. Megbotránkozva mesélte, mennyire barbár dolognak tartják ezt a durvaságot az ő ismerősei.

Úgy tudom, ezeket a fákat ki is kellett vágni, mert már nem lehet őket megmenteni.

5. stáció

Amíg oda nem értünk a helyre, ahol a rongálás történt, Eszter mesélt. Elmondta, hogy Dunakeszi csodálatos hely. A Duna-partot nem is olyan régen tették szépen rendbe, és a Duna-parti fákat minden kutyasétáltató, vagy akár kutya nélkül sétáló nagyon jól ismeri.

 6. stáció

Nem is értem, hogyan tudták úgy csinálni, hogy senki nem vette észre. Talán éjszaka jöhettek ki.

- Mesélt készséggel a hölgy, aki közvetlenségével és kedvességével nagyon kellemessé tette a kirándulást.

7. stáció

A csendesen folyó Duna békés hangja a horgászok számára is megnyugtató. Ilyenkor talán jobban kapnak a halak is. A parton éppen a horgászbotot támasztotta ki egy Gödről érkezett pecás. Nem hallott a fák rongálásáról, de azt mondta:

Miért bántaná bárki is ezeket a fákat? Olyan ártatlanul állnak itt már régóta, nem ártanak senkinek. Nyáron hűvöst adnak, nagyon jó szolgálatot tesznek mindenkinek.

8. stáció

Mimi boldogan kortyolgatott a Duna vizéből, majd folytattuk utunkat a fákhoz. Kedves kísérőm szerint lehet, hogy tűzifának akarták felaprítani őket, hiszen a mostani időkben a fűtésárak az egekben vannak.

 9. stáció

Aztán megtaláltuk őket. Ott fekszenek néhányan a megrongáltak közül, törzsükbe mélyen belevágott „sebbel”. A part csöndjébe némán kiált bele a „miért?”. De a választ talán sosem tudjuk meg.

10. stáció

A rongálás már csak néhány fán látszik, de a további sorsukra várnak ők is.

Társaikat már ki kellett vágni.

-mondta Eszter.

11. stáció

Álltunk némán néhány percig, és egyikünk sem szólt.  Mert elfogynak a szavak, amikor nincsenek válaszok, csak miértek, és amikor csak az érthetetlen valóság van.

12. stáció

Végigjártuk a fák között, a fák mentén, a fákhoz az utat Dunakeszin, a Duna mentén. Ennyit tehettünk értük, egy emléksétát, és egy fotóriportot.

Talán így már nem merülnek teljesen feledésbe.

Fotó: a szerző felvételei március 15-én.