2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Tizenhat focipályányi terület égett le az idén Hevesben

frisshirek.hu, 2023. március 17. - 19:20
Tizenhat focipályányi terület égett le az idén Hevesben

Alig több mint három hónap telt még csak el az évből, de szűkebb hazánkban idén már 59 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig több mint 16 futballpálya méretű. A lángok megfékezéséhez 70 tűzoltóegység munkájára volt szükség – adta hírül honlapján a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A katasztrófavédelem közleményében kiemelte, hogy egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt az elszáradt aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjednek a lángok. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. 

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag a helyhatósági rendeletben meghatározott időben szabad elégetni, azonban nem minden önkormányzat engedi ezt meg. Ahol nincs róla jogszabály, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelte, hogy tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. 

Ha azonban valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra feltétlenül figyeljen:

  1. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  2. Legyen oltóvíz a közelben.
  3. Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  4. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  5. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy. - Heves VMKI