2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen - gyors orosz reagálás érkezett

frisshirek.hu, 2023. március 17. - 17:17
Háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen - gyors orosz reagálás érkezett

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - jelentette be a hágai székhelyű bíróság pénteken. Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörét, ezért a ma kiadott, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni elfogadóparancs "értelmetlen" - idézi Marja Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivőjét a BBC.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert

megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, írja az MTI.

Közölték: a bűncselekményeket feltételezhetően Ukrajna megszállt területein követték el 2022. február 24-től kezdődően.

A közlemény szerint "alapos a gyanú", hogy Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost a bíróság statútuma értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli, mert a bűncselekményeket közvetlenül, illetve másokkal közösen, vagy mások közbejárásával követték el, valamint azért, mert elmulasztottak megfelelő ellenőrzést gyakorolni azok fölött, akik a bűncselekményeket elkövették, elkövetésüket megengedték és a tényleges irányításuk alá tartoznak.

"A kérelmet elbíráló tanács az ügyészség 2023. február 22-i beadványai alapján úgy ítélte meg, hogy alapos a gyanú, hogy mindkét gyanúsítottat felelősség terheli a lakosság törvényellenes deportálása és a lakosság törvényellenes átszállítása háborús bűncselekmény miatt, melyeket Ukrajna megszállt területein követtek el ukrajnai gyerekek sérelmére" - tudatta a bíróság.

A büntetőbíróság arról is tájékoztatott, hogy

az elfogatóparancsok a sértettek és a tanúk védelme, valamint a nyomozás védelme érdekében általában titkosak, ám tekintettel arra, hogy az említett bűncselekmények elkövetése feltételezhetően továbbra is folyamatban van, valamint az elfogatóparancsok nyilvánosságra hozatala hozzájárulhat a további bűncselekmények elkövetésének megakadályozásához, a testület úgy ítélte meg, hogy az igazságszolgáltatás érdeke az, hogy tegyék közzé az elfogatóparancsok kiadásának tényét, a gyanúsítottak nevét, valamint a terhükre rótt bűncselekményeket.

A BBC felidézi, mióta Ukrajnát több mint egy éve megszállták,

becslések szerint több mint 16 ezer gyermeket szállítottak át Oroszországba vagy Oroszország által ellenőrzött területekre.

Korábban az ENSZ az ukrán gyerekek erőszakos kitoloncolását háborús bűnnek minősítette. A bizottság ezen kívül más háborús bűnöket is feltárt: kórházak elleni támadások, kínzások, nemi erőszak és szándékos gyilkosságok. Oroszország mindezt többször is tagadta, hogy atrocitásokat követett volna el inváziója során.

Ez csak a kezdet

Ukrajna részéről Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök elmondta: "Ez még csak a kezdet".

Az ukrán főügyész pedig "történelmi" döntésnek nevezte.

Oroszország: nincs jelentősége

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint "semmiféle jelentősége nincs" Putyin elfogatóparancsának. "A Nemzetközi Büntetőbíróság döntéseinek nincs jelentősége országunk számára, még jogi szempontból sem" - mondta Maria Zakharova szóvivő a Telegram csatornáján.

"Oroszország nem részes fele a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának, és az alapján semmilyen kötelezettséget nem vállal. Oroszország nem működik együtt ezzel a testülettel, és a Nemzetközi Bíróságtól érkező esetleges letartóztatási "parancsok" számunkra jogilag semmisek lesznek."

Medvegyev, Oroszország egykori vezetője is megszólalt: Putyin elfogatóparancsa annyit ér, mint a "vécépapír" - írja a BBC.

Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT