2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -0o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Jogosítvány: komoly szigorítást tervez az EU a 70 év feletti sofőröknél

frisshirek.hu, 2023. március 16. - 19:00
Jogosítvány: komoly szigorítást tervez az EU a 70 év feletti sofőröknél

Egy készülőben lévő EU-s módosítás szerint a közeljövőben új szabályok vonatkozhatnak az idősebb sofőrökre. Ha valaki meg szeretné tartani motorgépjárműre érvényes jogosítványát 70 év felett is, annak meg kell majd ismételnie bizonyos teszteket. A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon – idézi a német Bild napilap értesülését a parameter.sk.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az új EU-tervezet szerint 70 év felett mindenkinek igazolnia kellene, hogy életkorához képest alkalmas motorgépjárművek vezetésére. A cél, amelyhez lépcsőzetesen jutnának el, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen a közutakon. 2030-ra meg kívánják felezni a halálos balesetek számát, ami egy év leforgása alatt kevesebb mint 10 ezer ilyen típusú elhalálozást jelent. A Bild szerint 2022-ben 20 600-an vesztették életüket az európai utakon. Arra vonatkozóan nem szivárogtak ki hírek, hogy gondolják az idős korúak tesztelését, de várhatóan ebben

minden ország saját maga hoz majd döntést.

Szlovákiában az érvényes előírások szerint a 65 év feletti személyek ötévente kötelesek orvosi kivizsgáláson átesni. Németországban a hivatalok közúti baleset után is kötelezhetik a sofőrt alkalmatossági tesztet végeztetni, és csak ennek elvégzését követően vehetik el tőle a jogosítványát.

Dániában a 75 év feletti személyeknek orvosi igazolást kell felmutatniuk, 80 év felett pedig minden évben kérvényt kell benyújtani. Spanyolországban 65 év felett ötévente meg kell újítani a jogosítványt, Nagy-Britanniában pedig 70 év felett háromévente, de a kérvényben még fel kell tüntetni minden egészségügyi problémát. Olaszországban a legszigorúbbak a szabályok: a jogosítványt már 50 év felett ötévente meg kell újítani. A 70 éven felülieknek ezt háromévente, a 80 éven felülieknek pedig kétévente kell elvégezniük - szemlézte a lap hírét a 24.hu.

Magyarországon 70 év felett két évente kötelező orvosi alkalmassági vizsgálatot elvégezni.