2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -1o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Politikai áthallások miatt tiltottak le egy ünnepi diákműsort egy budapesti iskolában

frisshirek.hu, 2023. március 16. - 09:59
Politikai áthallások miatt tiltottak le egy ünnepi diákműsort egy budapesti iskolában

A budapesti Budenz József Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az első előadás után betiltotta az iskola március 15-e alkalmából előadott Petőfi-ünnepségét, mert aktuálpolitikai áthallásokat érzett benne - értesült a 444.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hiába készültek egy egész hónapot a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium diákjai a március 15-i műsorukra, azt csak egyetlen egyszer adhatták elő - írta meg tegnap az Index. Mielőtt megismételhették volna azt, addigra letiltották. A negyedikesek által készített előadásban ugyanis olyan "áthallásos" mondatok szerepeltek, mint

le a cenzúrával! Szabad utat a sajtónak!

A döntés után a diákok azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek, az iskola egyik fele ugyanis az ismétlés betiltása miatt már nem láthatta a hetekig gyakorolt műsort - a tornaterembe ugyanis csak az iskola diákságának bontásában férhettek be. A 24.hu szemlézi a 444 fizetőfal mögé rejtett cikkét, amelyben az olvasható, hogy az iskolaigazgató, Csenki József megerősítette a letiltást, hiszen ő döntötte azt el. Nem beszélt azonban konrkét aktuálpolitikai áthallásokról, mert

ha megnevezné az utalásokat, nem lett volna értelme a műsor ismétlése megakadályozásának.

Elmondta azonban benyomását, mely szerint az első előadásban azt tapasztalta, hogy

a műsorban direkt módon, sok alkalommal félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások történtek. Ezért egyszemélyi döntést hoztam, miszerint a műsort második alkalommal nem lehet előadni. Pedagógiai és emberi meggyőződésem szerint egy köznevelési intézménynek nem feladata az, hogy a tanulók számára napi politikai kérdésekben állást foglaljon, vagy akár állásfoglalást közvetítsen – különösen nem egy iskolai ünnepség keretében, amelynek megtekintése minden tanuló számára kötelező. Úgy gondolom, mindez független akár az intézmény vezetőjének, akár a műsor szerkesztőjének, akár bármely pedagógusnak a személyes politikai meggyőződésétől, irányultságától.

A 444 úgy értesült, hogy az igazgató a tantestületnek a Petőfi Sándor életét a születésétől a halálig követő zenés, verses előadásban

annyi aktuálpolitikai áthallás van, hogy ha ez kimegy, vége az iskolának.

Nem csak a diákok, de a szülők is felháborodtak a döntés miatt. Meglátásuk szerint ennél kézzel foghatóbban nem is tanulhatták volna meg, mi ellen küzdöttek Petőfiék, hogy mit jelent a félelem, a diktatúra, a kiállás a szabadságért és mit jelent március 15-e. A műsorban Petőfi Sándor versein túl a a 200 éve született költő által inspirált művek is szerephez jutottak, köztük Varró Dániel, Utassy József verse, népdalok, a Belga magyar Nemzeti hiphop-ja vagy a Kozmosz Világszakadtsága). A 444 a tanári kar azon véleményéről is értesült, hogy szerintük nem kormánypárti az igazgató.

Félelme ugyanakkor lehetséges, hogy mégsem nélkülöz minden megalapozatlanságot, hiszen a tavalyi tanársztrájk óta a tankerület jó eséllyel nem kedveli az intézményt.

A kiemelt kép illusztráció, egy korábbi diáktüntetésen készült, forrása: noÁr Facebook-oldala