2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -5o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Az ukránok szerint "vicc", hogy a Navalnijról készült dokumentumfilm Oscar-díjat kapott

Sztipán Orsolya | 2023. március 16. - 15:42
Az ukránok szerint "vicc", hogy a Navalnijról készült dokumentumfilm Oscar-díjat kapott

Komoly megütközést váltott ki az ukránokból, hogy az ellenzéki politikusról, Navalnijról szóló dokumentumfilmet Oscar-díjjal értékelte a filmakadémia. Főleg azért háborodtak fel, mert erős ellentmondást látnak abban, hogy miközben ukrán családok menekülnek az orosz invázió elől, addig Los Angelesben egy orosz családot ünnepelnek.

Felháborodtak az ukránok azon, hogy az álellenzékinek tartott Navalnijról készült dokumentumfilm Oscar-díjas lett. Több újságíró és egyetemi oktató, valamint számos politikus azt mondja, az nem kétséges, hogy Putyin-ellenesek Navalnij nézetei, de ettől függetlenül ő egy olyan szélsőjobbos politikus, akinek nincsenek ellenére az oroszok birodalmi törekvései - írja az euronews.com.

Az Oscar-díjas filmekről a frisshirek.hu ebben a cikkében tájékoztatta az olvasókat: a bebörtönzött orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny kapta a legjobb dokumentumfilm Oscarját. Julija Navalnaja a férjének üzenve azt mondta:

arról álmodik, hogy egy nap kiszabadul, és hazájuk, Oroszország is szabad lesz.

A dokumentumfilm onnantól követi nyomon az eseményeket, amikor Navalnijnak 2020-ban beadták az idegmérget, és Németországban kezelték. Orosz tisztségviselőnek kiadva magát tudta meg egy FSZB-ügynöktől, hogy miként tervelték ki a megmérgezését.

Navalnij jelenleg börtönben van, 11 és fél évre ítélték.

A fimért járó Oscar-díjat a rendezőn, Daniel Roher-en mellett az ellenzéki politikus családja vette át. A díj átvételekor Roher idézte Navalnijt, aki szerint Vlagyimir Putyin igazságtalan ukrajnai háborúja miatt kell most börtönben ülnie.

Díjátadás után

A fórumokat ellepték azok a vélemények, amelyek szerint "vicc" ez az egész, hiszen Navalnij egy álellenzéki politikus. A Twitteren élesen támadták a filmakadémiát, mert miközben ünnepelnek Los Angelesben egy orosz famíliát, addig ukrán családok kényszerülnek elhagyni otthonaikat, és menekülni az orosz támadások elől.

Egy újságíró, Tarasz Miscsenko Tweet-posztjában azt írja:

az első fotón azt láthatjuk, ahogy harcolnak a szabadságért. A másodikon azt, ahogy harcolnak a hatalomért. Ne keverjék össze a kettőt.

Az ukránok szerint Navalnij családja nem él rosszul, már ránézésre is látszik a jómódú életmód, hiszen a politikus felesége által posztolt közösségi fotók is arról árulkodnak, hogy drága ruhákra, költséges utazgatásokra van lehetőségük költeni.

Navalnij lánya a Stanford egyetem hallgatója, amely az egyik legrangosabb campus.

Egyes hozzászólások azt idézték fel, hogy régebben szélsőjobboldali nézeteket vallott Navalnij, és akkor sem emelte fel a szavát, amikor a Krímet 2014-ben elfoglalták. A Time megkérdezett számos politikust, oktatót, média szakembert, akiknek az volt a véleményük, hogy bár az ellenzéki politikus Putyin-ellenes nézeteket vall, mégsem lehet kijelenti, hogy az ukránok mellett lenne. Maria Popova, a McGill Egyetem professzora azt mondta:

Navalnij megtagadta a háborút, de nem az orosz birodalmi törekvéseket.

Az egyetemi oktató szerint Navalnij nagyon sokáig nem vallott színt, és csak sok idő elteltével jelezte, hogy Ukrajnát támogatja, ugyanakkor nem volt egyértelmű a kiállása az ukrán területi integritás mellett se. Az sem ukrán-barát érzületre vall, hogy nem támogatta Ukrajna NATO-tagságát. Azt is mondta a professzor, hogy Navalnijnak "már múltja van a nacionalizmus és idegengyűlölet terén", ami annyit tesz, nem teljesen áll az ukránok mellett. S bár nem az ellenségük, de nem is nevezhető a szövetségesüknek sem. Osztyap Jaris újságíró azt írta, hogy

Putyin-ellenessége nem semlegesíti Navalnij birodalmi és soviniszta nézeteit. Navalnij Putyin-ellenes? Igen. Rosszindulatból börtönözték be emiatt? Abszolúte. Háború-ellenes? Ő azt állítja, igen. De megtagadja az orosz felsőbbrendűséget más nemzetek felett és a birodalmi törekvéseket? Abszolúte nem. Ez pedig olyan dolog, amit nem szabad elfelejteni.

Egy videón azt demonstrálták az ukránok, hogy az oroszokat támogatta Navalnij 2014-ben, ráadásul az Orosz Menetelés eseményeken folyamatosan részt vett ő is.

Az Oscar-díj kapcsán amiatt is kritikával illették a filmakadémiát, hogy

a börtönben lévő politikus családja felszólalhatott a díjátadáson, ám az ukrán elnök, Zelenszkij nem kapott lehetőséget arra, hogy beszédet mondjon.

Az indok szerint azért nem, mert az Oscar-díj átadás nem politikai esemény.

A filmakadémia reakciója

A film történetében oknyomozó portálként megjelenő Bellingcat vezetője a filmakadémia védelmére kelt. Christo Grozev azt mondta, hogy a Navalnij Oscar-díjának odaítélését filmkészítők ezreinek szavazatai alapján hozták meg. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy akik tudják, mi a demokrácia, azok azt is megértik, miért nem engedték Zelenszkijt a rendezvényen felszólalni.

A képek forrása: Navalny film Twitter-oldala, Wikipedia, Twitter