Felháborodtak az ukránok azon, hogy az álellenzékinek tartott Navalnijról készült dokumentumfilm Oscar-díjas lett. Több újságíró és egyetemi oktató, valamint számos politikus azt mondja, az nem kétséges, hogy Putyin-ellenesek Navalnij nézetei, de ettől függetlenül ő egy olyan szélsőjobbos politikus, akinek nincsenek ellenére az oroszok birodalmi törekvései - írja az euronews.com.

Az Oscar-díjas filmekről a frisshirek.hu ebben a cikkében tájékoztatta az olvasókat: a bebörtönzött orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról szóló Navalny kapta a legjobb dokumentumfilm Oscarját. Julija Navalnaja a férjének üzenve azt mondta:

arról álmodik, hogy egy nap kiszabadul, és hazájuk, Oroszország is szabad lesz.

A dokumentumfilm onnantól követi nyomon az eseményeket, amikor Navalnijnak 2020-ban beadták az idegmérget, és Németországban kezelték. Orosz tisztségviselőnek kiadva magát tudta meg egy FSZB-ügynöktől, hogy miként tervelték ki a megmérgezését.

Navalnij jelenleg börtönben van, 11 és fél évre ítélték.

A fimért járó Oscar-díjat a rendezőn, Daniel Roher-en mellett az ellenzéki politikus családja vette át. A díj átvételekor Roher idézte Navalnijt, aki szerint Vlagyimir Putyin igazságtalan ukrajnai háborúja miatt kell most börtönben ülnie.

Díjátadás után

A fórumokat ellepték azok a vélemények, amelyek szerint "vicc" ez az egész, hiszen Navalnij egy álellenzéki politikus. A Twitteren élesen támadták a filmakadémiát, mert miközben ünnepelnek Los Angelesben egy orosz famíliát, addig ukrán családok kényszerülnek elhagyni otthonaikat, és menekülni az orosz támadások elől.

Egy újságíró, Tarasz Miscsenko Tweet-posztjában azt írja:

az első fotón azt láthatjuk, ahogy harcolnak a szabadságért. A másodikon azt, ahogy harcolnak a hatalomért. Ne keverjék össze a kettőt.

The first photo is the fight for freedom. The second photo is the fight for power. Do not confuse them. pic.twitter.com/am3K1eweAt

— Taras Mishchenko (@tarasmi) March 13, 2023

Az ukránok szerint Navalnij családja nem él rosszul, már ránézésre is látszik a jómódú életmód, hiszen a politikus felesége által posztolt közösségi fotók is arról árulkodnak, hogy drága ruhákra, költséges utazgatásokra van lehetőségük költeni.

Navalnij lánya a Stanford egyetem hallgatója, amely az egyik legrangosabb campus.

Egyes hozzászólások azt idézték fel, hogy régebben szélsőjobboldali nézeteket vallott Navalnij, és akkor sem emelte fel a szavát, amikor a Krímet 2014-ben elfoglalták. A Time megkérdezett számos politikust, oktatót, média szakembert, akiknek az volt a véleményük, hogy bár az ellenzéki politikus Putyin-ellenes nézeteket vall, mégsem lehet kijelenti, hogy az ukránok mellett lenne. Maria Popova, a McGill Egyetem professzora azt mondta:

Navalnij megtagadta a háborút, de nem az orosz birodalmi törekvéseket.

Az egyetemi oktató szerint Navalnij nagyon sokáig nem vallott színt, és csak sok idő elteltével jelezte, hogy Ukrajnát támogatja, ugyanakkor nem volt egyértelmű a kiállása az ukrán területi integritás mellett se. Az sem ukrán-barát érzületre vall, hogy nem támogatta Ukrajna NATO-tagságát. Azt is mondta a professzor, hogy Navalnijnak "már múltja van a nacionalizmus és idegengyűlölet terén", ami annyit tesz, nem teljesen áll az ukránok mellett. S bár nem az ellenségük, de nem is nevezhető a szövetségesüknek sem. Osztyap Jaris újságíró azt írta, hogy

Putyin-ellenessége nem semlegesíti Navalnij birodalmi és soviniszta nézeteit. Navalnij Putyin-ellenes? Igen. Rosszindulatból börtönözték be emiatt? Abszolúte. Háború-ellenes? Ő azt állítja, igen. De megtagadja az orosz felsőbbrendűséget más nemzetek felett és a birodalmi törekvéseket? Abszolúte nem. Ez pedig olyan dolog, amit nem szabad elfelejteni.

Egy videón azt demonstrálták az ukránok, hogy az oroszokat támogatta Navalnij 2014-ben, ráadásul az Orosz Menetelés eseményeken folyamatosan részt vett ő is.

Just a casual reminder that Navalny supported Russia’s war against Ukraine in 2014 and used to attend “the Russian March” several years in a row.

Many in the West simply have no idea about what Russian political culture has looked like for 9 centuries.

pic.twitter.com/pktN6Vp5Ag

— Visegrád 24 (@visegrad24) March 13, 2023

Az Oscar-díj kapcsán amiatt is kritikával illették a filmakadémiát, hogy

a börtönben lévő politikus családja felszólalhatott a díjátadáson, ám az ukrán elnök, Zelenszkij nem kapott lehetőséget arra, hogy beszédet mondjon.

Az indok szerint azért nem, mert az Oscar-díj átadás nem politikai esemény.

A filmakadémia reakciója

A film történetében oknyomozó portálként megjelenő Bellingcat vezetője a filmakadémia védelmére kelt. Christo Grozev azt mondta, hogy a Navalnij Oscar-díjának odaítélését filmkészítők ezreinek szavazatai alapján hozták meg. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy akik tudják, mi a demokrácia, azok azt is megértik, miért nem engedték Zelenszkijt a rendezvényen felszólalni.

A képek forrása: Navalny film Twitter-oldala, Wikipedia, Twitter