2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Március 15.: központi programok és a pártok, civilek rendezvényei

frisshirek.hu, 2023. március 15. - 00:48
Március 15.: központi programok és a pártok, civilek rendezvényei

Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál tart ünnepi beszédet március 15-én. Budapesten reggel a szokásos zászlófelvonással kezdődik a megemlékezés a Kossuth téren, majd megtartják a hagyományos ünnepséget a Múzeumkertben. A pártok közül csak a DK és a Momentum tart nagyobb rendezvényt, Karácsony Gergely főpolgármester a civilek és a szakszervezetek által szervezett Civil sugárúton fog beszélni az Andrássy úton.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Szerdán az ország a piros- fehér-zöldbe öltözik, ugyanis e napon ünnepeljük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, így számos izgalmas, színes és informatív rendezvényen van lehetősége tisztelegni a szabadságharcosok előtt. Az idei esztendő a Petőfi Sándor emlékév jegyében telt, így az ünnepben is hangsúlyos szerepet kap életútja, költeményei, kultusza. A hivatalos program keretében a megszokott módon a Múzeumkertben és a Budai Várban ingyenes családi ünnepnapot tartanak

Budapest

  • 9.00 óra Magyarország Lobogójának ünnepélyes felvonása
  • 9.20 óra Ünnepi Huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz
  • 10.30 óra Díszünnepség a Múzeumkertben
  • 10.00-18.00 óra Nyitott Parlament (Az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.)
  • 10.30 Díszünnepség a Múzeumkertben (beszédet mond Csák János miniszter)
  • 17.30-23.00 Ünnepi fényfestés a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán

Kiskőrös 15.00 óra

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde a Petőfi Szülőház előtt

Pécs, Dóm tér 11 óra

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Dóm téren tart ünnepi beszédet a 11 órakor. 

Budapest, Egyetem tér 11 óra

Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a párt elnöke, valamint Dobrev Klára EP-képviselő, árnyék-miniszterelnök is.

Nagytétényi Kastélypark, az 1849-es nagytétényi csata emlékműve 13 óra

Momentum ünnepi rendezvénye. Beszédet mond Tóth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Havasi Gábor, a Momentum polgármester-jelöltje Budafok-Tétényben.

Batthyány-örökmécses, 10 óra

Jobbik tart megemlékezést, ahol beszédet mond Gyöngyösi Márton, a párt elnöke.

Március 15. tér, Petőfi szobor, fél 10

MSZP-től Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és Hiller István, az országos választmány elnöke délelőtt fél tízkor a Petőfi-szobornál helyez el koszorút, majd sajtótájékoztatót tartanak. Az MSZP másik társelnöke, Komjáthi Imre és Molnár Zsolt pártigazgató Csíkszeredán kopjafát avat.

Pilvax köz, 15 óra

Mi Hazánk Mozgalom Béketüntetés – Vétózzuk meg a NATO-bővítést! címmel hirdetett rendezvényen beszédet mond többek között Toroczkai László, a párt elnöke.

Az LMP nem tart központi rendezvényt, várhatóan Ungár Péter, a párt társelnöke egy videóüzenetben, a Facebookon emlékezik meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról.

Szabadságmenet - Civil sugárút, Hősök tere 15 óra

A Civil Bázis és az Egységes Diákfront szervezése. A menet 15 órakor indul a Hősök teréről.

Az esemény a szervezők szerint több mint száz közösség együttműködésével valósul meg. 15 órakor lesz a gyülekező a Hősök terén, a menet 15:30-kor indul, és 17 órára érkezik meg az Andrássy út másik végére, ahol a színpadon felszólal többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Iványi Gábor, Baranyi Kriszta ferencvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint Törley Kata és Dés László.