Elsőként Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) lépett a pulpitushoz. Arról beszélt, 175 év után összecseng jelenkorunk a márciusi ifjak 12 pontjának kezdőgondolatával: ,,legyen béke, szabadság és egyetértés". Szerinte a mi életünkben talán soha nem volt még olyan törékeny ez az idea, mint most, napjainkban. Hozzátette, a legfontosabb hogy megóvjuk és elkerüljük a szomszédunkban zajló háború kiterjedését, de meg kell óvnunk a szabadságunkat is, a döntés szabadsága az ország függetlensége. Ahogyan 175 éve, úgy ma is a legfontosabb célunk a változások világában - tette hozzá.

Lázár János úgy kezdte beszédét, nem sokkal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után a kiegyezéssel a magyarok megnyerték a jövőt, ugyanis legalább tíz pont megvalósult, és néhány területet leszámítva Magyarország önálló állam lett.

Hogyan tudtuk Szent István és Hunyadi Mátyás után elérni, megvalósítani a magyar történelem újabb nagy korszakát egy levert forradalom után? Össze tudtuk egyeztetni egymással, ami a legfontosabb, a haza és a haladás, a nemzeti szuverenitás és a polgári fejlődés programját.

 - jelentette ki a körzet képviselője.

Ennek oka, szerinte, hogy sem a nemzeti önrendelkezés lényegéből, sem az európai felzárkózás programjából nem engedtünk 1867-ben. Hozzátette, túlnyomórészt 1867 és 1918 között épült ki az a Magyarország, amelyet ma ismerünk és ,,amelyet mi konzervatívok meg akarunk őrizni."

Így például meg akarják őrizni azzal, hogy Széchenyi és Baross példáját követve ma újra önálló minisztériumot szentelnek a közlekedés és az országépítés ügyének.

Az új tárca, amelyet vezetek, az építési és közlekedési minisztérium, nagy kihívás és megtiszteltetés, a haza és haladás minisztériuma a mai magyar kormányban

- fogalmazott nagy büszkén Lázár János.

Ezt követően azt kezdte elmondani, hogy a fejlődéshez béke kellett a 19. század második felében is, és béke kell hozzá most is. Béke átvitt értelemben az európai országok, kelet és nyugat között is. Felsorolta:

  • Azért kritizáljuk a mai Európát, mert gyenge, egyre csak gyengül.
  • Hagyja, hogy Amerika és Oroszország konfliktusát velünk fizettessék meg.
  • Elvesz a tagországoktól, jogi csűrcsavarral, ideológiai alapon öngyilkos szankciókkal fenyegeti a tagországokat Brüsszel.

A fideszes politikus szerint pont az ellenkezője kell:

  • a tagországok támogatása a kirekesztés és megbélyegzés helyett,
  • a Magyarországot megillető forások azonnali folyósítása a visszatartás helyett,
  • az európai energia és élelmiszerárakat szem előtt tartó gazdaságpolitika az orosz gazdaságot hízlaló szankciók helyett
  • és békepárti politika a háború eszkalációját eredményező lépések helyett.

Lázár János úgy látja, nekünk, mai magyaroknak az ország békéjért nagy árat kell fizetni.

,,Politikai támadásokban, szövetségi konfliktusokban, fejlesztési források megvonásával mérhető árat. Azonban mi akkor is kitartunk a béke mellett, mi akkor is nemet mondunk a háborúra, ha minden nap zsarolnak bennünket Brüsszelből vagy Washingtonból."

Gondolatait így zárta:

Béke, fejlődés, gyarapodás. Mi, a nemzeti polgári oldal képviselői, mi fideszesek eszerint politizálunk, eszerint dolgozunk most és a következő napokban is.

Fotók: a szerző felvételei