Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek - írja az MNB.

A Revolut változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik, a magyar ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat a bankkal, és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott betéteikre – olvasható a közleményben.

Az MNB korábban már többször jelezte a Revolut működésével kapcsolatos aggályait, mely szerint a fintech bank nem nyitott magyarországi leányvállalatot.

Az MNB-közleményét az indokolja, hogy az elmúlt napok hírei szerint a Revolut könyvvizsgálója szerint fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek (a cég jelentése szerint az volt az első nyereséges évük). „Az auditor nem tudott az elvárt szintű megbízhatósággal meggyőződni a brit társaság tárgyévi bevételének háromnegyedéről (477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel)” – írja az MNB, hozzátéve: így azok akár el is térhetnek a valóságtól. Megjegyzik: egy társaság könyveiben szereplő adatok könyvvizsgálói jóváhagyásának hiánya „jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél”.

Az MNB megismételte korábbi álláspontját, miszerint a magyarországi ügyfelek érdekeit az szolgálná, ha a Revolut Bank magyar leánybankként működne.

Az MNB-t a mostani helyzetben fogyasztóvédelem terén csak korlátozott jogosítványok illetik meg, emellett „a betétesek védelmét is a litván (és nem a magyar) betétbiztosítási rendszer garantálja” – hogy mi a különbség, az a közleményből nem derül ki. Jogorvoslatért szintén a litván hatóságokhoz kell fordulniuk a magyar ügyfeleknek, teszi hozzá a jegybank. Az MNB szerint a Revolutnak is előnyös lenne, ha megnyitná a magyarországi bankját, mondván: a magyar jegybank „folyamatos felügyeléssel, éves ütemterve alapján megszabott, illetve egyéb vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hazai hitelintézetek megbízható működését” - szemlézte a közleményt a telex.hu.

Fotó: Revolut weboldala