Újra Oscar-várás

Az Oscar-díj átadása idén a mai napon lesz. A gálát a Disney+ közvetíti március 12-én, 23.30-tól, az Oscar-show pedig magyar idő szerint hajnali 1 órakor fog kezdődni.

Az alábbiakban a telex.hu összefoglalóján keresztül bemutatjuk, mely filmeket jelölték az idén a díjakra. 

Minden, mindenhol, mindenkor

Egy meglehetősen sajátos humorú film, amelyben a dildókkal verekedés mellett ún. vizuális egymásra halmozás élménye kelti fel a néző figyelmét.

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő (Ke Huay Quan), legjobb női főszereplő (Michelle Yeoh), legjobb női mellékszereplő (Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis), legjobb jelmez, legjobb vágás, legjobb zene, legjobb dal.

A Fabelman család

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő (Michelle Williams), legjobb férfi mellékszereplő (Judd Hirsch), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb zene, legjobb production design.

Ebben a filmben Steven Spielberg saját életéből ragad ki, és  dolgoz fel egy időszakot: azt, amikor gyermek volt. Egy tiniről szól, aki a filmezés csodagyereke, ám hirtelen rájön, hogy a tehetségével keserűséget is okozhat, amikor képes befolyásolni a valóságot is.

Nyugaton a helyzet változatlan

Jelölések: Legjobb film, legjobb nemzetközi film, legjobb operatőr, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb zene, legjobb production design, legjobb smink és haj, legjobb hang, legjobb vizuális effektusok.

Ez a film egy klasszikus regénynek, Remarque azonos című művének filmváltozata. A "Nyugaton a helyzet változatlan" az első világháború idején játszódik, amelyben a "könnyed hozzáállás a háborúhoz"-érzés nagyon gyorsan megváltozik a katonákban, amikor a kemény harctéri valósággal találják szembe magukat.

Avatar: A víz útja

Jelölések: Legjobb film, legjobb vizuális effektek, legjobb production design, legjobb hang.

A hatalmas sikerű Avatar folytatásaként megjelenő film jelenlegi adatok szerint a világ filmtörténetének bevételeit tekintve a harmadik helyen áll, számolt be róla a Frisshirek.hu. Csak hazánkban több mint egymillióan vettek rá jegyet. A látvány ismételten pazar, a történet pedig nagyon egyszerű: folytatása az első résznek. Jake Sully-nek, aki Na'vivá vált, családja is lesz a különös bolygón. A nagy ellenségről, Quaritch-ről pedig kiderül, hogy hiába semmisült meg az első rész végén, most avatar testben megjelenik a bosszúért.

The Batman

Jelölések: Legjobb vizuális effektek, legjobb hang, legjobb smink.

Egy könnyed filmről van szó, amelyben szinte alig látható valami, továbbá nagyon hosszú, és kettős érzelmeket kelt a nézőben: egyszerre nagyon komoly, de mégis van valami bizarr abban, ahogyan egy denevérruhás manus artikulátlan hangokat kiadva nyomoz.

A szomorúság háromszöge

Jelölések:Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv.

A gazdagok világának nem pozitív szemléletű megközelítésével készült a film, sok groteszk jelenettel. Bár három nagyobb kategóriájú díjra is jelölték, mindegyikben vannak nála esélyesebbek.

Elvis

Jelölések: Legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Austin Butler), legjobb hang, legjobb látványtervezés, legjobb operatőr, legjobb smink, legjobb jelmez, legjobb vágás.

Az énekesóriás életrajzi filmje lenyűgözően látványos, nagy hatású, életre szóló filmélmény.

A sziget szellemei

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Colin Farrell), legjobb férfi mellékszereplő (Brendan Gleeson, Barry Keoghan), legjobb női mellékszereplő (Kerry Condon), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene, legjobb vágás.

A XX. század húszas éveiben játszódó történet helyszíne egy ír szigetecske, amely csodálatos látvánnyal párosul a bizarr cselekményhez: két barátról szól, akik közül az egyik már nem akarja tovább fenntartani a barátságot.

A bálna

Jelölések: Legjobb férfi főszereplő (Brendan Fraser), legjobb női mellékszereplő (Hong Chau), legjobb smink.

Egy, a kilóival keményen küszködő tanárról szóló film, akit többen is megpróbálnak kizökkenteni és újra talpraállítani a depresszióból: egy hittérítő, egy ápolónő, és a tanár lánya is, akivel egyébként rendkívül rossz a kapcsolata.

Tár

Jelölések: Legjobb film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő (Cate Blanchett), legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb vágás.

Ez a film valamilyen hatást mindenképpen kivált a nézőből: vagy pro, vagy kontra, de mindenkinek megvan a véleménye róla. Egy leszbikus karmesternőről szól, aki bár rendkívül tehetséges a művészetben, de ugyanilyen szenvedéllyel van a szex iránt is. 

Babylon

Jelölések: Legjobb eredeti filmzene, legjobb látványtervezés, legjobb jelmez.

A telex.hu azt írja, szerinte ez a film inkább szar, mint zseniális. Három órán keresztül tart, és túlzottan nyakatekert, ami elviselhetelenül fárasztóvá teszi a film végignézését.

Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda

Jelölések: Legjobb film, legjobb női mellékszereplő (Angela Bassett), legjobb kosztüm, legjobb smink és haj, legjobb betétdal.

A Fekete Párduc folytatásaként egy Marvel-filmes helyszín világba kerülünk, de elég nehéz belepréselni 160 percbe minden korábbi szál bemutatását, valamint még az újaknak a is helyet adni. 

Living

Jelölések: Legjobb férfi főszereplő (Bill Nighy), legjobb adaptált forgatókönyv.

Az 1952-ben bemutatott Élni című, Kuroszava Akira film angol feldolgozásáról van szó, amelyben egy végstádium betegségben lévő, besavanyodott hivatalnok elatározza, hogy megpróbál még utoljára, az életében egy jó dolgot tenni.

Women Talking

Jelölések: Legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv.

Szexuális kihasználás, megerőszakolás derül ki olyan férfiakról, akik egy vallási közösségben élnek. A kihasznált nők egyszercsak összefognak, és megbeszélik, mit tegyenek.

Egyetlen jelölést kapott filmek: 

Volt egyszer egy nyár, A kiút, To Leslie, A fény birodalma, Bardo, Blonde

Kiderült, kik kapták a legrosszabb filmeknek járó Arany Málna-díjakat

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks idén a legjobb lett a legrosszabbak között; a szombaton bejelentett Arany Málna-díjak közül őt „tüntették ki” a legrosszabb férfi mellékszereplőnek és a legrosszabb képernyős párosításért járó „díjjal” is, a legrosszabb film 2022-ben a Szöszi lett, amely Marilyn Monroe-ról szól.

Videók: youtube

Fotó: Oscar Academy Facebook-oldala