Március kilencedikén, szerdán értékelte a 2022. évi tevékenységét és fogalmazta meg a 2023. évre vonatkozó feladatait a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az évértékelő értekezletre a tiszti állomány és a társszervek képviselői előtt került sor Szekszárdon, a Wesselényi utcában. Az Igazgatóság elmúlt évi tevékenységét Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a szervezet igazgatója foglalta össze, kiemelte a legfontosabb eseményeket, jelentősebb fejlesztéseket, továbbá a szakterületek tevékenységét és eredményeit diagramok és fényképek segítségével szemléltette.

A beszámolóban elhangzott, hogy az éves műveletek száma 5%-kal megemelkedett a korábbi évhez képest. 1724 tűzoltói eseményből 877 tűzesethez és 847 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók. A műszaki mentések száma 7%-kal csökkent, míg a tűzesetek száma 19%-kal emelkedett.

Az igazgató kitért a kéménytüzek és szén-monoxid jelenlétével kapcsolatos események statisztikáira, továbbá kiemelte a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság, valamint a katasztrófavédelmi kirendeltségek és hivatásos tűzoltó-parancsnokságok tűzmegelőzés érdekében folytatott közös munkáját.

A kivetített diákból a résztvevők  megismerték a tűzvizsgálati eljárások eredményeit, és a polgári védelmi tevékenységet ellátó szakterület lakosságvédelem érdekében végzett feladatait. Vármegyénk hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltóságian felül az igazgató az önkéntes mentőszervezetek jelentőségét is hangsúlyozta, különösen a legutóbbi február 4-ei viharkárok felszámolásának alkalmával végrehajtott munkákat érintően.

Az iparbiztonsági szakterület vonatkozásában a veszélyes áruszállítás során végrehajtott ellenőrzéseket, míg a hatósági tevékenységet illetően pedig szakterületenként tájékozódott az állomány a végrehajtott eljárásokról. Az innovációval kapcsolatos fejlesztésekről a gazdasági, illetve az informatikai szakterületek bemutatásakor adott tájékoztatást az igazgató.

A humán szakterület összegzésénél a feltöltöttségről, míg a hivatali tevékenység diáinál a közérdekű ügyek statisztikáit taglalta a dandártábornok. A főügyeleti és ellenőrzési osztály éves tevékenységét követően a jelentősebb szervezeti eseményeket is felsorolta az igazgató.

Az igazgató kitért a rendvédelmi társszervekkel, társhatóságokkal, valamint az együttműködő szervezetekkel folytatott közös munkára, amely együttműködések mind hozzájárulnak a Tolna vármegyében élő emberek biztonságához.

Fotó: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság