Zöldhulladék gyűjtése mellett közterületi padokat és kukákat festettek fogvatartottak a napokban a Petőfi téren. A nemzeti ünnepek előtt ez már hagyományosnak mondható Egerben, hiszen ez volt a 125. alkalom, hogy a büntetés-végrehajtási intézet dolgozóinak felügyelete mellett városszépítő munkát végeztek a rabok.

Molnár Tamás alezredes, a Heves Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka arra emlékeztetett, hogy a „Börtön a Városért” jóvátételi program 2008-ban indult a hevesi megyeszékhelyen. Az intézet akkori vezetése és az önkormányzat együttműködésén alapult, amihez a városgondozási társaság is csatlakozott.

A háromoldalú együttműködés lényege, hogy erősítsék a fogvatartottak társadalmi szerepvállalását, közösségi értékeket hozzanak létre, valamint tisztábbá, élhetőbbé tegyék Egert.

A program keretében tisztították meg például az Eger-hegy Kéktúra-útvonalát, valamint négy játszóteret is felújítottak. A szakmai alapot a városgondozás adta.

Ferenczy Tamás, a Városgondozás Eger Kft. főkertésze elmondta, hogy az elmúlt tizenöt évben gyakorlatilag „bejárták” a várost, a Szépasszonyvölgytől kezdve a különböző lakótelepeken át az Érsekkertig. Komoly szerepe van az intézetnek abban, hogy Eger városa – az érsekkerti vadgesztenyefasor okán – tavaly elnyerte Az év legszebb fasora díjat a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. 

Vannak tehát eredményei ennek a mindig látványos, jól szervezett programnak

– tette hozzá Ferenczy Tamás.

A jubileum alkalmából a héten díszünnepséget is tartottak a városházán, ahol a Börtön a Városért programban folytatott kiemelkedő tevékenységükért a büntetés-végrehajtásban dolgozókat és civil kollégáikat jutalmazták oklevéllel. 

Az átadón elhangzott, hogy az évek során számos elismerésben részesült az akció.

Mirkóczki Ádám polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy munkájuk példaértékű a város számára.

Egyértelműen városi érdek, hogy minden Egerben működő szervezet, hatóság, intézmény aktív és napi részese legyen az egri életnek és folyamatoknak. E tekintetben a büntetés-végrehajtási intézet tényleg kiemelkedő

– emelte ki a városvezető.

Az eseményen az is elhangzott, hogy idén új elemmel bővül a program: a fogvatartottak közterületi padok és hulladékgyűjtő edények festését végzik majd el az intézet falain belül.

Fotó: eger.hu videójának vágóképe