2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 13o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Egyre több a gond az állami fenntartású somogyi ingatlanokkal

Hajmási Judit, 2023. március 10. - 12:40
Egyre több a gond az állami fenntartású somogyi ingatlanokkal

Egyre több önkormányzat panaszkodik arról, hogy az önkormányzattól elvett ingatlanok méltatlanul elhanyagolt állapotba kerültek, vagy éppen tetemes közmű tartozást halmoztak fel az elmúlt években.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Covid járvány ideje alatt a kormányzat jelentősen csökkentette az önkormányzatok bevételeit, és tehermentesítés címen mindig valamilyen önkormányzati vagyont vett át az állam.

Lehet szó itt akár iskolához tartozó épületről, vagy a régi SZTK-ról Marcaliban, de ide tartozik a víz közmű vagy államosítása, vagy a nemrégiben belengetett áramszolgáltató rendszer államosítása is.

Olyan volt, hogy az önkormányzati fenntartás alatt is beázott egy épület és olyan is volt, hogy egy épület felújítása miatt költözni kellett egy intézménynek.  De olyan még nem volt, hogy veszélyes épületből, felújítási ígéret nélkül kelljen költözni! Állami fenntartású ingatlanok az elmúlt 10 évben: Tüdőgondozó, SZTK, Kórház, és most folytatódik a sor a Mikszáth iskolával – olvasható például a Marcali az Otthonunk Egyesület közösségi oldalán.

Kicsit más, mégis hasonló problémát vázolt fel közösségi oldalán Lengyel Róbert siófoki polgármester is:

Nekünk sem könnyű, de fogjuk a pénzt és kifizetjük az összes beszállítónkat, (ideértve a rezsiszámláinkat is), így Siófok városa még mindig teljesen tartozásmentes.

Sajnos, ugyan ezt az önkormányzati távhőszolgáltató cégünk, azaz a Termofok Kft. néhány közületi ügyfele nem mondhatja el magáról. Az állami fenntartású siófoki kórház fűtését ugyan is -ügyvezető igazgató úr tájékoztatása szerint- hónapok óta úgy biztosítottuk és biztosítjuk is, hogy a kórház fenntartója egyetlen petákot sem fizetett ki ezért. Keddi állapot szerint, 195,2 millió forint az egészségügyi intézmény tartozása városunk felé.

Sajnos a szintén állami tankerületi központ által fenntartott siófoki iskolák egy részénél is újra csak jelentős fűtéstartozások halmozódtak fel. A Vak Bottyánban 8,2 millió forint, a Perczel gimiben pedig 9 millió forint a hátralék.

Mindkét példa jól szemlélteti, hogy az önkormányzatiság megnyirbálása nem segítség a helyi közösségek számára, sőt kifejezetten hátrányt jelent az ingatlanok állapotára és azok működésére is.

Fotó: Facebook / MOTTE