A fesztivál nyitókoncertje március 17-én Szolnokon lesz a Városházán,

ahol az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei lépnek fel - mondta el Kovács Zalán László, hozzátéve, hogy a fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. Az esemény díszvendége is vármegyénkhez kötődik, hiszen

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa lesz.

Kitért arra, hogy a magyarországi programokon túl, a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Emellett idén a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai. Hozzátette:

idén átlépik a Kárpát-medence határait is, a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane is helyszínt ad a programoknak.

Kovács Zalán László ismertetése szerint a neves zenekarok, a Kossuth- és Liszt-díjas művészek mellett a minőség iránt elkötelezett zeneiskolai együttesek és szólisták, templomi kórusok és további előadók fellépései, valamint egyebek között zenetörténeti szakértők beszélgetései gazdagítják a programokat. Elmondta, hogy a jótékonysági hagyományt folytatva az idén

a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat az eseményeken,

melynek részleteiről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni. Hoppál Péter miniszteri biztos, a Bach Mindenkinek Fesztivál fővédnöke arról beszélt, hogy Johann Sebastian Bach az egyetemes zenetörténet legnagyobb alakja, akinek a munkásságából máig ható lelki táplálékot, művészeti élményt és lélekerősítő aktualitásokat nyerhetünk. Kiemelte:

a fesztivál a "kulturális akadálymentesítésen" keresztül megpróbálja eljuttatni Bach zenéjét az emberek széles rétegeihez: ennek jegyében lesznek koncertek kistelepüléseken, a fővárosban és a határon túl is.

A helyszínek sokszínűségét pedig jól mutatja, hogy Bach dallami felcsendülnek majd az aluljárókban, kórházakban, könyvtárakban, templomokban és a rendőrpalotában is.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a fesztivál fő időszakában mintegy 100 településen, 200 program valósul meg, a kórházi koncerteket a fő időszakon kívül rendezik meg. Az adományokat a kórház programjának támogatására fordítanák, amely abban segíti a betegeket, hogy fájdalommentessé tegye a kórházi tartózkodást.

A kiemelt kép forrása: a Bach Mindenkinek Fesztivál Facebook-oldala