Matolcsy György keddi beszédéről több kérdést is kapott a miniszter

Fel sem merült, hogy elmozdítsuk a jegybankelnököt

- jelentette ki Gulyás Gergely a kormányinfót követő újságírói kérdések egyikére, amelyről a Telex számolt be. Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, tegnap a parlamentben ismét keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György. Mint mondta, a kormány eleresztette az egyensúlyt, az utolsó ötben vagyunk az EU-ban, az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban pedig kiemelte, az egy zsákutca. Meglátása szerint 2021-ben tévesztettünk utat, amelyet folytattunk 2022-ben is.

A kritikák ellenére a kancelláriaminiszter megpedzette, hogy akár harmadik ciklust is lehetővé tevő törvényjavaslatot is el tudna képzelni.

Továbbá leszögezte, hogy a jegybank és a kormány rendszeresen egyeztet egymással. Gulyás Gergely Matolcsy akkumulátorgyárakat érintő kritikáiról azt mondta, hogy a kormány szerint azok továbbra is nagyon jó beruházásoknak számítanak.

A gyermekvédelem

A kormány nem várja meg a gyermekvédelmi törvény ellen indított kötelezettségszegési eljárás végét, a törvény új elemeit ősszel bemutatják, és minél hamarabb szeretnék is bevezetni

- nyilatkozta Gulyás Gergely a Telex beszámolója szerint. A gyermekvédelmi törvényt megerősítette a tavalyi népszavazás, jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, hogy

nem mondok le arról, hogy a józan ész még Brüsszelben is érvényesülhet

Szükség van azonban módosításra a valódi gyermekvédelemhez - fűzte hozzá.

Gulyás szerint ahhoz, hogy meg tudják védeni a gyerekeket, szükség van módosításokra. Ennek részleteiről nem tájékoztatta egyelőre a nyilvánosságot, azt azonban leszögezte, hogy olyan "józan" megoldást keresnek, amely meglátásuk szerint akár az ellenzéknek is elfogadható. Kitérő választ adott arra a kérdésre is, hogy szükség lehet-e majd a büntető törvénykönyv szigorítására.

Annyit árult el csak, azt is a saját véleményeként, hogy meglátása szerint súlyos bűncselekménynek kellene számítania annak, ha egy 40 éves felnőttnek 14 éves szeretője van, függetlenül az érintettek nemétől.

Magyarellenes, faji alapú bosszú

Magyarellenes, faji alapú bosszú, hogy felfüggesztették a magyar egyetemeknek járó uniós támogatásokat

- jelentette ki a kancelláriaminiszter újságírói kérdésre válaszolva. Meglátása szerint az Európai Bizottságtól ezt csak azért kapták, mert a kormány más utat jár a migráció és a gyermekvédelmi törvénnyel és a háborúval kapcsolatban. A HVG ismételten rákérdezett, hogy tényleg úgy értette-e Gulyás Gergely, ahogy az hangzott, amire a miniszter azt megerősítette. Annyit tett hozzá, hogy

magyarellenes intézkedésről van szó, de itt a faj fogalmat kulturális alapon értette.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy Navracsics Tibor szerdán tárgyalt a Bizottsággal erről a kérdésről, amelyet álproblémának nevezett a miniszter, miközben az érintett egyetemek egyértelműen kiállnak a modellváltás mellett. Azt még megjegyezte, hogy a testület kérésére az életfogytiglan tartó időtartam helyett 6 évben maximalizálták a kuratómi tagság mandátumát.

Márciusban döntés születhet a NATO-csatlakozások támogatásáról

Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kormány támogatja a svédek és a finnek csatlakozását az észak-atlanti szövetségi rendszerbe, a két skandináv országba kiutazó delegáció munkájának értékeléséről azonban várna addig, amíg haza nem térnek, és a frakció meg nem hallgatja meglátásaikat.

Még márciusban szavaznak a kérdésről

- szögezte le a miniszter, igaz, tavaly ősszel pedig azt helyezte kilátásba, hogy "jó eséllyel" már az őszi ülésszakban elfogadják a javaslatot - emlékeztetett összeállításában a Telex.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy "méltatlan, valótlan vádak" merültek fel a frakción belül a csatlakozással kapcsolatban, amelyet rendezni kell, miközben a kormány álláspontja - elmondása szerint - az, hogy a svédek és finnek érkezése megerősíti a NATO-t annak ellenére is, hogy így nagyobb lesz a szövetségi rendszer határszakasza Oroszországgal.

Arra a kérdésre, hogy min múlik Orbán Viktor kijevi látogatása, a kancelláriaminiszter azt válaszolta, hogy annak akkor lenne értelme, ha az megoldaná a két ország vitás kérdéseit, és kézzelfogható eredményekkel járna - utalt itt az ukrán nyelvtörvényre.

A demonstratív cél önmagában nem elég

- emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Míg az Északi Áramlat felrobbantásáról Gulyás Gergely azt mondta, hogy nemzetközi vizsgálatra van szükség, hogy kiderüljön, ki is követte el a súlyos bűncselekményt. Azt megjegyezte, hogy furcsállja, hogy a németek ezt az esetet nem sérelmezik, hiszen őket sokmilliárdos kárt érte ezzel.

Az orvosok is terítékre kerültek

Ha valaki belegondol, hogy az egészségügyben dolgozók jobblétéért mit tett a kormány, azt a kamarának is el kellett volna ismernie

- jelentette ki Gulyás Gergely a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) sújtó intézkedéseket érintő újságírói kérdésekre. A miniszter szerint a kötelező kamarai tagság megszüntetése azon orvosoknak lesz jobb, akiket szerinte a MOK megfenyegetett az új ügyeleti rendszerben történő részvétel miatt. Azzal azonban Gulyás Gergely most is adós maradt, hogy konkrét fenyegetést nevezzen meg.

Meglátása szerint külön vita tárgya lehet az, hogy a kötelező tagság megszüntetésével kiüresítették-e a kamarai tagságot,

azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK tiltakozásával szerinte veszélyeztetette az ellátási biztonságot. Ráadásul a MOK jelenlegi elnöke akkor volt államtitkár a területen, amikor szintén nem volt kötelező a kamarai tagság.

A kiemelt kép forrása: MTI / Máthé Zoltán