Többek között Kolumbiát, Kenyát és Malajziát említették azon országok között, ahol bár vitatott volt a választások menete, békés volt a hatalomátadás. Több puccs is történt viszont tavaly Nyugat-Afrikában, és a koronavírus-járvány miatt is több korlátozó intézkedést hoztak világszerte a kormányok – a sajtószabadság helyzetét pedig aggasztónak nevezte a szervezet.

Még mindig Finnország, Norvégia és Svédország a legszabadabb országok - emeli ki a főleg amerikai kormányzati forrásokból finanszírozott Freedom House szerint, a lista végén Észak-Koreát, Eritreát, Türkmenisztánt, Dél-Szudánt és Szíriát sorolják fel. Emellett az Axios kiemeli, hogy a szervezet Kínát és Szaud-Arábiát „a legrosszabbak között is a legrosszabbaknak” nevezi.

Az Egyesült Államok szabadságindexe Románia és Panama szintjén mozog – azonban így is előtte jár Magyarországnak, ami 66 ponttal tovább rontotta a felmérésben eddig elért eredményeit.

De más megközelítésből még rosszabbnak nevezhető hazánk eredménye, hiszen Magyarország továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, ami csak részben szabad.

Előttünk található Bulgária 79 ponttal és Románia is 83 ponttal ver kenterbe minket, de Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is előttünk áll, pedig ők még csak most állnak sorba, hogy beléphessenek az Európai Unióba.

A Freedom House indoklása szerint azért állunk a szabadságjogok tekintetében Lesotho, Bolívia és India szintjén, mert

„Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

A Pegasus szoftver felhasználását külön kiemelték, hogy hazánkban ezt mindenféle jogkövetkezmény nélkül használták politikusok és újságírók ellen. A kiberfegyver beszerzéséről elsőként a Direkt36 számolt be, a magyar kormány viszont sorosozva hajtotta el a Pegasus bevetésének miértjéről érdeklődő európai parlamenti képviselőket - foglalta össze a telex.hu.