2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -4o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Három legyet ütöttek egy csapásra a nógrádi revizorok – videóval!

Fodor Orsolya | 2023. március 08. - 17:19
Három legyet ütöttek egy csapásra a nógrádi revizorok – videóval!

Hamisított órákkal üzletelő férfi, feketemunkásokat foglalkoztató munkáltató és nyugtaadást elmulasztó vendéglátóhely is lebukott a revizorok Nógrád vármegyében tartott ellenőrzési akciójában – adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a Facebook-oldalán.

Az adóhatóság közleménye szerint egy közösségimédia-csatorna több zárt csoportjában is húsz- és negyvenezer forintért árult „Rolex” és „Hublot” márkájú karórákat egy férfi. 

A NAV revizorai inkognitóban megállapodtak vele, hogy megnézik a ketyegőket. Lehetségesnek tűnt ugyanis, hogy az eladó iparjogvédelmi jogokat sért. Benne volt azonban a pakliban, hogy atrocitás is érheti az ellenőröket, ezért a bevetési igazgatóság pénzügyőrei is részt vettek az akcióban. 

A találkozás – többszöri helyszínmódosítás után – az eladó lakásán volt, ahol a férfi három karórát mutatott a „vevőjelölteknek”. A revizorok kiválasztották a terméket, és a kért összeget – húszezer forintot – is átadták, de a vásárlásról semmilyen bizonylatot, számlát nem kaptak. Ezután bemutatkoztak, és a járőrök is megjelentek a helyszínen. 

Átvizsgálták a helyiségeket, amelyekben öt „Rolex” és egy „Hublot” feliratú, silány kidolgozású és hiányos jelölésű férfi karórát találtak. A több mint hatvanhétezer eurót, azaz csaknem huszonhétmillió forintot érő hamisítványokat lefoglalták. Ezenfelül kiderült az is, hogy az eladó adószám nélkül értékesít. 

A férfi elmondta, hogy munkaviszonyban áll, hozzávetőleg

egy éve kezdte árulni az órákat, a bevételt kereset-kiegészítésnek szánta.

A lakásban 2,5 liter adójegy nélküli, ismeretlen alkoholterméket is találtak, ezt szintén lefoglalták. Az eladóra a sorozatos szabálytalanságok miatt mulasztási bírságot szabtak ki.

A revizorok napja azonban nem csak ezzel telt, az akció előtt és után sem unatkoztak. Amíg a megbeszélt első találkozási helyen az eladóra vártak, a

közeli építkezésen dolgozók ellenőrzésekor kiderült, hogy a munkáltató többeket is bejelentés nélkül foglalkoztatott. A visszaúton pedig próbavásárlást végeztek egy vendéglátóhelyen, ahol sem számlát, sem más, hivatalos bizonylatot nem kaptak. 

Mind a feketemunkásokat foglalkoztató munkáltató, mind a vendéglátós mulasztási bírságra számíthat.

Kiemelt kép forrása: Nemzeti Adó- és Vámhivatal videójának vágóképe