2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Szijjártó Péter: a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák-magyar határ gyors átjárhatóságát

frisshirek.hu, 2023. március 06. - 19:00
Szijjártó Péter: a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák-magyar határ gyors átjárhatóságát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák-magyar határ gyors átjárhatóságát és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A miniszter hétfőn közösségi oldalán közzétett bejegyzésében felidézte: az elmúlt napokban az osztrák-magyar határ több átkelőjén is korlátozni kezdték az átmenő forgalmat burgenlandi oldalon, emiatt hétfőn telefonon egyeztetett Hans Peter Doskozillal, Burgenland tartományfőnökével. Hozzátette: a tartományfőnököt mindeddig konstruktív és korrekt embernek ismerte meg és ebben a tekintetben a hétfői megbeszélésen sem csalódott.

"Egyetértettünk abban, hogy a határkeresztező infrastruktúra kapcsán két szempontot egyszerre kell figyelembe venni, vagyis úgy kell biztosítani a gyors átkelés lehetőségét minél több ponton, hogy az ne járjon a helyi közösségek életkörülményeinek drámai romlásával"

- írta.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is,

szakértői megbeszélések kezdődnek az ügyben, amelynek a végén javaslat készül arra, hogy a forgalom tudatos szervezésével "hogyan lesz biztosítható a határ gyors átjárhatósága és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzése".

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) a múlt héten közösségi oldalán jelentette be, levélben fordult Szijjártó Péter miniszterhez, ugyanis az ausztriai Schattendorf (Somfalva) polgármestere korlátozni kívánja az Ágfalva-Schattendorf közti közúti átkelőhely forgalmát úgy, hogy március 1-jétől a település útján útépítési munkát végeznek, ami alatt nem lehet átkelni a határátkelőhelyen. Az építkezés befejezése után az út gyalogútként fog szolgálni, amin csak kivételes esetben közlekedhetnek gépjárművek. A polgármester jelezte, úgy értesült, a Sopronkőhida-Sankt Margarethen (Szentmargitbánya) közötti közúti határátkelőhely forgalmát is korlátozni kívánja az osztrák fél.

Farkas Ciprián a Szijjártó Péternek írt levelében kiemelte: ez a két átkelőhely biztosítja a Sopron-Klingenbach átkelő mellett az Ausztriában dolgozó magyaroknak, hogy elérjék munkahelyeiket. Jelezte: meggyőződése szerint az intézkedések sértik az Európai Unió alapszabadságát, a szabad mozgáshoz és szabad munkavállaláshoz való alapjogot, foglalta össze az MTI.