Sánta Sándorról Farkas Éva Erzsébet polgármester emlékezett meg oldalán. Sánta Sándor Makón született 1941-ben, gyermekkorát és iskolás éveit is itt töltötte. Az orvosi diploma megszerzését követően évtizedeken át körzeti háziorvosként dolgozott a Tulipán utcai rendelőben.

Az 1990-es országgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt képviselő-jelöltjeként önkormányzati képviselői mandátumot szerzett, tagja lett a makói képviselő-testületnek, mely 1990. október 26-án polgármesternek választotta.

Polgármestersége alatt rendezték meg először a Makói Nemzetközi Hagymafesztivált. Humánusságát és demokratikus szellemiségét mindenki elismerte, ezek jegyében gyakorolta városvezetői tevékenységét is. Meghatározó szerepe volt abban, hogy Makó el tudott indulni a rendszerváltás idején a demokratizálódás útján.

Orvos, politikus és művész - a három szolgálat önmagában, önállóan is teljessé tehet egy emberi életet, de benne mindhárom ötvöződött. A festészet erőt adott neki mindennapi munkájához.

A 2010-es önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP színeiben indult a 3. választókerület önkormányzati képviselői mandátumáért, amit magabiztosan meg is szerzett. Szívügyének tekintette a Honvéd városrészben élők segítését, életkörülményeik javítását, jólétük előmozdítását.

2008-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, 2015-ben a Makó város díszpolgára, 2016-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntető címet vehette át.

Fotó: a  szerző felvétele/archív.