2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Zöld gondolat a fehér cserép kánikula esetére

Sztipán Orsolya, 2023. március 03. - 21:05
Zöld gondolat a fehér cserép kánikula esetére

Új technológia alapján készültek a fehér színű kerámiacserepek, amelyek tetszetős kivitelezésük mellett a környezetre gyakorolt "zöld" hatásukkal is kitűnnek az eddigi megoldások közül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Környezettudatos vásárlás, életmód, étkezés, magatartás után itt van a környezettudatos építkezés gondolata!

Köztudottan nagyobb a meleg (nyáron a kánikula, hőség) azokon a helyeken, ahol több házat építettek sűrűn, egymás közvetlen közelébe. A fokozott forróság a tetőkön szinte elviselhetetlen, és eddig nem volt megoldás arra, miként lehetne a szigetelésüket hatékonnyá tenni.

Vannak azonban olyan, fehér színű, kerámia cserepek, amelyek felrakásával energiahatékony épületet alakíthatunk ki. Különösen a nagyvárosok innovációjában lehet fontos szerepe az újfajta tetőcserépnek, de a családi házas övezetben is rendkívül hatékony lehet a használata. Azokon a helyeken különösen van létjogosultsága az alkalmazásának, ahol fokozott a túlmelegedés lehetősége/veszélye- tudatta közleményében a Wienerberger Zrt.

 

A nyári hőségben mind az aszfalt, mind maguk az épületek rengeteg hőt nyelnek el, elviselhetetlenné téve embernek, állatnak, növénynek a magas hőmérsékletet. Ausztrál kutatók által végzett felmérés alátámasztja, hogy

a kialakult hőszigetek az épületek áramfogyasztására jelentős mértékben hatnak,

gondoljunk csak a kánikula alatt szinte folyamatosan használatos légkondikra. Ezeknek a készülékeknek az állandó működtetésével arányosan nő az üvegházhatású gázok mennyiségének kibocsátása is. Ez pedig a klímavédelem szempontjából kifejezetten nem kívánatos.

Vannak olyan „házi” megoldások, amelyekkel ellensúlyozható a hőségérzet: mint például a tetőn kialakított- vagy függőkertek, a minél több zöldfelület létrehozása, illetve most már a fehér színű cserepek is.

Nemcsak a szín a lényeg

Nagy Zsolt István, a a Wienerberger zRt. marketingvezetője. így nyilatkozott:

„Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel”

A fehér cserepek nem pusztán attól hatékonyak, mert fehérek, hanem jóval magasabb hővisszaverő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaikhoz képest. Mutatósak és hasznosak, így különösen a nagyvárosi épületkomplexumok energiahatékonyságában lehet jelentős szerepük, valamint a környezeti hatásuk miatt a zöld gondolkodás újabb, jelentős lépcsőfokai is egyben.

A fotók alapján látható, hogy dizájnban miként mutatnak ezek a fehér színű kerámiacserepek, hasznosságukat pedig a gyakorlat tudja igazolni.

További képek ezen az oldalon tekinthetőek meg.

Fotók: wienerberger.hu