A vádlott szakorvos munkaköri feladataiból adódóan egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett. A másik vádlott is egészségügyi szolgálati viszonyban állt, társa asszisztenseként dolgozott.

A szakorvos 2021. október 1-je és 2022. január 28-a között összesen 4 alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat 3 betegtől és 1 beteg hozzátartozójától

- ismertette az esetet közleményében az ügyészség. Az orvos olyan egészségügyi ellátásért fogadott el hálapénzt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott

Egyik alkalommal 5000 forintot vett át borítékban,

ezt átadta az asszisztensének, amelyet azt elfogadott. "Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait" - fogalmazott az ügyészség, és kiemelték, hogy az ügyben a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság végzett nyomozást.

A vármegyei főügyészség a vádiratban a szakorvos vonatkozásában börtönbüntetés, míg az asszisztens kapcsán felfüggesztett börtönbüntetés és mindkét vádlottat érintően pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Az orvos vonatkozásában továbbá indítványt tett arra, hogy a törvényszék tiltsa el őt a közügyek és az orvosi foglalkozás gyakorlásától - zárta közleményét a hatóság.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com