Az izraeli hatóságok hat embert vettek őrizetbe azok közül, akik vasárnap estétől az éjszakába nyúlóan támadásokat hajtottak végre Ciszjordániában palesztinok ellen néhány órával a 20 éves Jagel, és a 22 éves Halel Janív zsidó telepesek elleni halálos merényletet követően.

A zavargások során a Zaatra nevű faluban lelőttek egy palesztint. Izraeli biztonsági tisztviselők megerősítették, hogy további több tucat palesztin sérült meg a különböző incidensekben, közülük négy súlyosan. 

Éjjel 11 után az izraeli biztonságiak úrrá lettek a helyzeten, miután megerősítették a Ciszjordániában állomásozó katonai egységeket.

A palesztinok közlése szerint addigra azonban 95 autót és 35 házat gyújtottak fel a telepesek. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint palesztinok százai sérültek meg a gyűlölet-bűncselekményeknek minősített számos incidensben, többen közülük a gyújtogatás miatt keletkezett füst belélegzése miatt. Két palesztint lőfegyverrel lőttek meg, egyet megkéseltek, míg egy negyedik személyt vascsővel vertek össze.

Jichar csomópontnál a palesztinok és a telepesek kövekkel dobálták egymást, s két, 16 éves izraeli fiú könnyebben megsérült a hatóságok által bevetett könnygáztól. Három másik telepes akkor sebesült meg könnyebben, amikor palesztinok köveket dobáltak a Tapuah kereszteződésében. Az izraeli biztonságiak megerősített erőkkel próbálják fenntartani a rendet a zavargások különböző helyszínein.

Elítéljük a telepesek a megszálló erők égisze alatt elkövetett terrorcselekményeit, melyek célja a pusztítás és a nemzetközi erőfeszítések meghiúsítása, mellyel megpróbálunk kilábalni a jelenlegi válságból. Teljes mértékben az izraeli kormányt tartjuk felelősnek a terrorizmusért

- hangsúlyozta Mahmud Abbasz palesztin elnök a ciszjordániai Rámalláhban.

A ciszjordániai zsidó telepesek évtizedek óta nem léptek fel ilyen brutálisan a helyi palesztinokkal szemben. Ghasson Douglas palesztin tisztségviselő, aki a nabluszi régió izraeli településeit monitorozza, kijelentette, mintegy 400 zsidó telepes vett részt a több palesztin falura kiterjedő éjszakai támadásban - a France24.com beszámolója szerint.

Az elfajuló erőszak kapcsán az izraeli miniszterelnök is megszólalt.

Szörnyű katasztrófa történt ma. Részvétemet szeretném kifejezni a Janív családnak, akik elveszítették két kedves fiukat. Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők jelenleg is üldözik a gyilkost. Megtaláljuk, elfogjuk, foglalkozunk vele

- mondta Benjámin Netanjahu videóüzenetében, majd azt kérte a telepesektől, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba.
 

Azt kérem, hogy az izraeli hadsereg és a biztonsági erők végezhessék a munkájukat. Emlékeztetem Önöket, hogy az elmúlt hetekben több tucat terroristát semmisítettek meg, több tucat terrortámadást akadályoztak meg. Hagyják, hogy az izraeli katonák befejezzék az üldözést, ne folyamodjanak önbíráskodáshoz! Együtt legyőzzük a terrorizmust

– hangsúlyozta felhívásában Netanjahu.

Nyugalomra szólított fel Joáv Galant védelmi miniszter és Becalel Szmotrics, a telepesek a kormánykoalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű pártjának vezetője is. Utóbbi azonban ezzel egyidejűleg lájkolta az egyik helyi telepes vezető Twitter bejegyzését, miszerint "Hawara falut el kell törölni a föld színéről. A mára elveszett elrettentő erőt azonnal vissza kell hozni, nincs helye a kegyelemnek".

Hawara faluban hatalmas tűz ütött ki az izraeli gyújtogatásokat követően, mely megvilágította az éjszakai eget. Számos fotó és videófelvétel került fel közösségi médiafelületekre az ottani pusztításról.

Jichák Hercog államelnök elítélte az önbíráskodást, és felszólította a biztonsági erőket a rend azonnali helyreállítására.

"Szmotrics milíciái Huvara felégetésére indultak, hogy megtorpedózzák Netanjahu és Galant akabai csúcstalálkozóját a palesztin vezetőkkel. Ez a kormány veszélyes Izrael biztonságára" - mondta a történtekről Jaír Lapid, az izraeli ellenzék vezetője.
Izrael hivatalos politikává teszi a bosszút - gátlástalan pogromok Huvarában, Borinban, Jasszufban és Szalafitban, több mint 100 sebesült, és egy illegális település Aviatarban az állam égisze alatt. A kormány és a biztonsági erők megengedik ezt a borzalmat

– emelte fel hangját a palesztinok érdekében a telepesek terjeszkedését bíráló Jes Din nevű izraeli civil szervezet - jelentette az MTI.

Mindeközben az Európai Unió és az Egyesült Államok is elítélte a ciszjordániai erőszakot, s egyúttal a nyugalom helyreállítására szólított fel.

Fotó: +972 Magazine