Magyarország a béke pártján áll

A kormányfő kiemelte: a háború kitörésének első évfordulóján

Magyarországnak érdemes világossá tennie, hogy nem változtat korábbi álláspontján,

ezért támogatandók a Fidesz és a KDNP képviselői, hogy a háború évfordulóján az Országgyűlés határozatban rögzítse:

Magyarország békepárti marad, és a jövőben is ki akar maradni az orosz-ukrán háborúból.

Hozzátette: az Országgyűlés egyértelmű állásfoglalására szükség is van, mert nap mint nap óriási nyomás nehezedik Magyarországra, "mindenki láthatja, hogy bele akarnak minket préselni a háborúba". Azt akarják, hogy "csatlakozzunk a háborúpárti országokhoz" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: naponta szenved el Magyarország provokációkat. "Azt kérem önöktől, hogy a provokációknak ne üljünk föl, és tartsunk ki Magyarország érdekei mellett a nemzetközi politika arénájában" - fogalmazott Orbán Viktor.

Kifejtette: az elmúlt két hónapban folytatódott az orosz-ukrán háború, újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben és világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szinthez. A gáz ára az európai gáztározók feltöltése után is a háború előtti árak háromszorosa maradt - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta:

a brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak,

Magyarország 4000 milliárd forinttal többet költött energiára 2022-ben, mint 2021-ben.

"Ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből a szankciókkal"

- jelentette ki.

Orbán ezután beszélt a nemzeti konzultációról, a gazdaság növekedéséről, arról, minden eddiginél több volt a munkahely, minden korábbit meghaladta az exportteljesítmény, és több mint 20 éve tavaly volt a legmagasabb a tőkebehozatal Magyarországra. 2022-ben a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni - tette hozzá. Majd rátért, mit kaptak a kormánytól a nyugdíjasok, a 30 éven aluli gyermeket szülő nők. 

A kormányfő kiemelte: egy éve annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. "Ez a háború nem felfoghatatlan messzeségben történik", hanem a szomszédságunkban zajlik és veszteséget okoz mindenkinek - mondta.

Orbán Viktor kitért arra: ha a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás fenyegetése állandósul, a világon senki sem érezheti magát biztonságban és a háború könnyen világméretűvé terebélyesedhet. Tűzszünet kell és béketárgyalások kellenek, ezért Magyarország minden nemzetközi fórumon a békét szorgalmazza - mondta. 

Amíg nem lesz béke és Brüsszel sem vonja vissza a szankciókat, addig az infláció nem szüntethető meg

- jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán: 2023-ban a családok számára maradnak a rezsicsökkentett árak

Orbán Viktor hangsúlyozta: amíg tart a szankciós politika, addig az inflációt felszámolni nem lehet, de a 2023-as év végére egy számjegyűre tudja visszavágni a kormány. 

Orbán ezután elmondta a már jól ismert kormányzati paneleket, hogy

  • egy átlagos magyar család a rezsicsökkentett árakon keresztül havonta 181 ezer forintot spórol,
  • Magyarország költi a legtöbbet a családok rezsitámogatására,
  • hazánkban a legalacsonyabb a gáz és a villamos energia ára a háztartások számára,
  • a kormány megemelte a minimálbért és a garantált bérminimumot,
  • a 13. havi nyugdíjat 2022. január 1-jétől visszaállította a kormány, és ezt 2023-ban is ki tudta fizetni,
  • az élelmiszer árstopokat a kormány meghosszabbította és kibővítette, és azt az elvi döntést hozták, hogy egész addig, amíg a szankciós inflációt nem tudják csökkenő pályára állítani, addig az árstoprendszer megmarad,
  • de ugyanez igaz a lakossági kamatstopra is,
  • a diákhitelekre is érvényes a kiterjesztés,
  • meghosszabbították a tűzifa programot és a szociális tűzifa programot,
  • felsorolta a munkahelyvédő intézkedéseket, 
  •  sőt, megemlítette a urisztikai akciótervet is,
  • valamint a munkaerő-támogatási programot.

A miniszterelnök ezek után a szankciós energiaáraknak haszonélvezőit is megemlítette, amely energetikai óriáscégek profitja rekordot dönt mindenhol a világon.

Emlékeztetett: Magyarország már 2022-ben úgy döntött "és ezt '23-ban megismételjük", hogy az extraprofit egy részét elvonják. Kiemelte: a következő évtizedben a magyar ipart korszerűsítik és gyors ütemben fejlesztik, a belföldi és a külföldi beruházások számára kedvező gazdaságpolitikát folytatnak. A sürgős lépések körében megemlítette

  • Paks II üzembehelyezését,
  • valamint gázturbinás erőműveket is üzembe kell állítani.

Elmondta: az Északi Áramlat felrobbantását "terrorakciónak" minősítette, ami bármikor újra bekövetkezhet.

Itt ért el a kormányfő a pedofilokhoz beszédében. Újra elmondta, hogy

"ha az egész világ meg is bolondul, ha Brüsszel mentegeti is a menthetetlent, Magyarország akkor is maradjon normális, olyan sziget Európában, ahol a családok biztonságban küldhetik el gyermekeiket az iskolába!"

- fogalmazott.

Majd felemlítette, hogy "nekünk, magyaroknak mindig, de háborús időkben különösen is ki kell állnunk határon túli honfitársainkért". Fájdalmas, hogy még a háború idején is érik kárpátaljai honfitársainkat atrocitások, hogy a magyar nyelv használatának jogát megcsonkítják és a magyar iskolák igazgatóit leváltják - sorolta. 

Végül arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül, az összefogás erejével segítsék Magyarországot túljutni ezen a veszélyes időszakon.

Ha az egész beszédet elolvasná, ITT megteheti.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala