Magyarország Kormánya nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló  törvény módosításáról sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – közölte az MTI OS-en keresztül a Belügyminisztérium hétfőn.

A közlemény szinte megegyező Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombati kormányinfón elmondott szavaival, miszerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását azzal, hogy „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”. „A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írták.

A BM közleménye szerint a MOK egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. „A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait” – tették hozzá.

A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza. „A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja” – zárul a tárca közleménye.

Korszakos lehetőségek a Magyar Orvosi Kamara kezében, fenyítéssel

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, a törvényjavaslat fenyíteni akar, de korszakos lehetőséget ad a kamarának. A javaslat szövegéből egyébként kiderül: a kormány adminisztratív eszközökkel is elő akarja mozdítani a MOK tagságának csökkenését. Hiszen a törvény hatálybalépése után harminc nappal automatikusan megszűnik azoknak az orvosoknak a kamarai tagsága, akik nem tesznek nyilatkozatot ennek ellenkezőjéről, vagyis arról, hogy a továbbra is MOK tagjai kívánnak maradni.  

A MOK egyébként már szombaton közleményben cáfolta Gulyás Gergely szavait. 

A Magyar Orvosi Kamara fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy a nyomásgyakorló akcióban való részvétel teljesen önkéntes a magyar orvosok körében, és hogy a MOK támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait, írta meg a Frisshirek.hu. Kiemelték azonban azt is, hogy

AZ ÜGYELETI SZERZŐDÉSEK ALÁÍRÁSÁNAK ELUTASÍTÁSA A MAGYAR ORVOSOK NYOMÁSGYAKORLÓ AKCIÓJÁNAK ESZKÖZE AZ ORVOSTÁRSADALOM KORÁBBAN KÖZZÉTETT KÖVETELÉSEINEK ELFOGADÁSÁRA, AMELYEK CÉLJA EGY BETEGKÖZPONTÚ, FEJLETT, BIZTONSÁGOS ELLÁTÓRENDSZER KIALAKÍTÁSA.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására – írták. Azt is hozzátették, hogy a Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait. A közlemény szerint az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

„Az orvosok köztestületét üldözték korábban a kommunisták, legutóbb pedig a Gyurcsány-kormány”

A szombati kormányinfón elhangzottakra reagálva levelet írt Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke Gulyás Gergely miniszterelnökséget vetető miniszternek. A köztestület vezetője elöljáróban hangsúlyozta: a miniszter hamis információk alapján állította azt, hogy a MOK egy orvossal szemben az új ügyeleti rendszerről való tájékoztatása miatt élt etikai panasszal.

Álmos Péter levelében hangsúlyozta: "a Magyar Orvosi Kamara egyetlen orvost sem fenyeget azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. Egy kollegiális vezetővel szemben tettek bejelentést, mert a vezető nem tájékoztatott, hanem közel száz orvos előtt a kollégáit súlyos értékítélettel minősítette és fenyegette. Ez a kamara etikai kódexébe ütköző tett. A kolléga fellépését a bejelentést követően az Etikai Bizottság fogja megvizsgálni, ami független a kamara többi tisztviselőjétől” – tette egyértelművé az alelnök. 

MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat 

Kincses Gyula kifejtette: a hivatalos indok, hogy a MOK visszaélve hatalmi pozíciójával, etikai eljárásokkal akarja rákényszeríteni tagságát arra, hogy ne írja alá az ügyeleti szerződéseket. Elismételte azt, amit a MOK már szombaton, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondott szavaira reagálva közölt, hogy nem olyan kolléga ellen indítottak eljárást, aki szeretné a szerződést aláírni, hanem egy olyan orvos ellen, aki kollegiális vezetőként, az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízásából tartott tájékoztatást több száz orvos előtt valótlanságokat állítva presszionálta a kollégákat arra, hogy írják alá az Országos Mentőszolgálat ügyeleti szerződéseit. – Másról van szó. A kormány különböző eszközöket keresett az orvosellenességre, és ürügyet kerestek arra, hogy csorbítsák a MOK jogait – fogalmazott a kamara elnöke.

Svéd Tamás, a kamara titkára elmondta, hogy most minden érdeklődő

élőben nézhet végig egy koncepciós eljárást.

Múlt pénteken megszületett a döntés, Gulyás Gergely elmondta a vádat szombaton, amit az Index hétfői cikkében megismételt, kedden pedig várhatóan elfogadják a jogainkat megcsorbító törvényt – mondta.

Álmos Péter, a MOK alelnöke Gulyás felkérdezése, amit a köztévé riporterére bíztak, őt is kirakatperekre, koncepciós eljárásra emlékeztette. – Számítottunk rá, hogy mint a kommunisták, megpróbálnak ellehetetleníteni minket. Számítottunk rá, hogy a kormány napirendre veszi a kötelező kamarai tagság eltörlését. Ezt jeleztük is az országos küldöttközgyűlésen – fogalmazott Álmos Péter, megjegyezve:

azt akarják elérni, hogy fogjuk be a szánkat.

A kamara vezetői a sajtótájékozatón újra egyértelművé tették az előzményeket, hogy a nyomásgyakorlást nem valami ellen, hanem egy működőképes alapellátásért kezdték meg és mert érdemi egyeztetésre nem volt hajlandó a kormányzat. 

Kincses Gyula elmondta,

minden jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni. Ezeket még vizsgálják, de azt valószínűnek nevezte, hogy hitelrontásért beperlik a Belügyminisztériumot. 

Tárgyalás nincs, ítélet van, nincs hova hátrálni

- nyomatékosított Kincses.

Svéd Tamás még hozzátette, az elmúlt fél napban rengeteg üzenetet kaptak orvosoktól, akik mélységesen felháborodtak a kormány tervén. – Olyanok is mellénk álltak, akik eddig bírálták a MOK elnökségének munkáját – fogalmazott a titkár a hang.hu összefoglalójában.

Fotó: MOK Facebook-oldala