Csernobilban állandó megfigyelőkre van szükség- véli a Nemzetköz Atomenergia Ügynökség. Rafael Grossi főigazgató véleménye szerint azért kell folyamatos megfigyelés alatt tartani a csernobili atomerőműben, mert

ezzel mérsékelhető egy esetleges támadás kockázata-

írja az Euronews. További indokként szól az állandó megfigyelők jelenléte mellett az is, hogy

a szakemberek folyamatosan figyelik a biztonságosságot, megfigyeléseikről pedig jelentéseket készítenek, valamint, ha kell, műszakilag segítséget is tudnak nyújtani.

Rafael Grossi így fogalmazott:

„A háború kezdete óta ez a hatodik látogatásom Ukrajnában, ami önmagában is bizonyítja a NAÜ elkötelezettségét, illetve a saját személyes elkötelezettségemet, hogy segítsek a teljes ukrajnai nukleáris infrastruktúra biztonságának és védelmének biztosításában"

Az egy éve tartó háborúról folymatosan ad hírt a frisshirek.hu.

Az orosz-ukrán háború kezdetén megszállták az oroszok az csernobili létesítményt, és öt héten keresztül fenntartották a blokádot. Ennek különösen magas kockázata többek között abban rejlett, hogy amennyiben a hűtőberendezések áramellátása megszűnik, olyan vészhelyzet alakulhatott volna ki, mint 1986-ban volt: egy atomkatasztrófa bekövetkeztének a veszélye.

Nem csupán Csernobilba küldött a NAÜ állandó jelenléttel szakember-csapatot, hanem további három, Ukrajnában jelenleg is működő atomerőműben is végeznek biztonsági munkát a szakemberek.

Fotók: pixabay