2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Megtörténik, amitől másfél éve rettegnek: leáll a Diósgyőri vár felújítása

Tajthy Ákos, 2023. február 24. - 10:02
Megtörténik, amitől másfél éve rettegnek: leáll a Diósgyőri vár felújítása

A kivitelező minden olyan munkával végzett, ami elvégezhető volt a tornyok megerősítése nélkül. A munkálatok elvégzéséhez kétmilliárd forintra lenne szükség, amit Miskolc önkormányzata önerőből nem tud biztosítani, Kiss János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, aki korábban alpolgármesterként felügyelte a beruházás tervezését semmit sem intézett ezügyben. Miskolc vezetése ezért Lázár János építési és beruházási miniszterhez fordul segítségért.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Február 27-én leáll a diósgyőri vár újjáépítése, mivel a kivitelező végzett minden olyan munkálattal, amit a vártornyok megerősítése nélkül teljesíthetett

- mindezt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön délelőtt Varga Andrea és Szopkó Tibor, Miskolc két alpolgármestere a városháza közgyűlési termének előterében. A két városvezető emlékeztetett, mostanra vált világossá, hogy a város hiába remélte azt, hogy Kiss János, Miskolc egyik fideszes országgyűlési képviselője segítséget nyújt ahhoz, hogy a statikai problémák felszámolásához szükséges kétmilliárd forintot kilobbizza a kormányzatnál.

Varga Andrea először az előzményekről beszélt.  Mint mondta, a munkálatok még 2010-ben indultak, az állagmegóvással, majd 2014-ig elkészült a rekonstrukció első üteme, azonban ezután a Modern Városok Program keretében útnak indított projekt második ütemében egy olyan felújítássá szélesedett, amit „csupán látszategyeztetések előztek meg".

A Diósgyőri vár felújítása 2021-ben kezdődött, megörökölt projekt volt, hiszen az előző városvezetés kezdte a tervezési folyamatot, mindezt sajnálatos módon úgy, hogy az előkészítés során – mint sok más projekt esetében sem – nem történt meg a társadalmasítás, nem egyeztettek a miskolciakkal, nem kérték ki véleményüket a beruházásról. A jelenlegi városvezetés kényszerhelyzetben volt, de azzal a nem titkolt szándékkal kezdett bele a fejlesztésbe, hogy a pályázati forrásból a vár környéke is megújulhat

- mondta az alpolgármester. A beruházás 2021 februárjában indult, de már 2021 októberében a kivitelező akadályt jelentett: a Diósgyőri Vár négy tornyának falait meg kell erősíteni, amíg ez nem történik meg, nem tudják vállalni a továbbépítést. Ekkor a vár miniszterelnöki biztosa Kiss János volt, aki korábban alpolgármesterként felügyelte a beruházás tervezését, jelenleg pedig a terület országgyűlési képviselője. 

A miskolci önkormányzat ezért elsőként felé jelezte a problémát, de tőle a mai napig nem érkezett válasz. Miközben több Facebook-posztban azt állította, a vár felújításával minden rendben halad, megvan a pénz, sőt többször is garantálta, hogy a történelmi épület megújul. A városvezetés minden követ megmozgatott, hogy segítséget kapjon, hogy az építkezés leállását megakadályozza. Több esetben is a szaktárcához fordult;

a Pénzügyminisztérium által kért igazságügyi szakértői vizsgálat bár indokoltnak látta a pótmunkára benyújtott 2 milliárd forintos pluszforrás igényt, a szaktárca novemberben mégis úgy döntött, nem kapja meg Miskolc.

Varga Andrea a sajtótájékoztatón elmondta, mára ott tartanak, hogy a kivitelező szerdán levélben jelezte, a tornyok megerősítése nélkül – amire nem kapott plusz forrást a város - nem tudja folytatni a munkát, így február 27-től nem dolgoznak a területen.

 Az alpolgármester köszönetet mondott a kivitelezőknek, hiszen ők a végsőkig kitartottak, partnerek voltak az egyeztetéseken, és szintén minden követ megmozgattak, hogy a projekt folytatódhasson.

Miskolc és Magyarország szégyene lenne, ha ez a vár így maradna, de Miskolc, a miskolciak ezt nem hagyják! Ezért mindent megteszünk, hogy a kormány megítélje a pluszforrást

– fogalmazott Varga Andrea. 

Kiss János lemondott. Lemondott a miskolciakról, lemondott a diósgyőriekről, lemondott a Diósgyőri várról

– kezdte beszédét Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. A jelenleg kialakult helyzetet krízisnek nevezte, és kiemelte, mára jól látszik, hogy Kiss János fideszes országgyűlési képviselőtől nem várhatnak, nem kaphatnak segítséget a miskolciak, ezért a városvezetés Lázár Jánoshoz, építési és beruházási miniszterhez fordul.

A Diósgyőri vár példáján keresztül is jól szemléltethető, milyen veszélyei lehetnek a közbeszerzések, a helyi fejlesztések központosításának, centralizálásának, amelyre az elmúlt időszakban voltak kormányzati törekvések

– foglalta össze az alpolgármester, aki azt mondta, éppen ezért tartja fontosnak, hogy Lázár Jánost személyes találkozóra invitálják Miskolcra. Szopkó Tibor hozzátette, a város fejlesztéspolitikája sikeres, hiszen 2019-ben úgy vették át a várost, hogy a fejlesztési forrásoknak csupán 18 százalékát hívta le az előző városvezetés, mára ez az arány elérte a 90 százalékot.

Kötelességünk egyszer és mindenkorra rendezni a Diósgyőri vár sorsát. Harcolunk a kétmilliárd forintért, és reméljük, hogy a pénz nemcsak Kiss János posztjaiban jelenik majd meg, hanem Miskolc számláján is

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Fotó: magyarepitok.hu