A szolgálaton kívüli rendőrt, akit egy sportkomplexumnál ért a támadás, válságos, de stabil állapotban kezelik az Omagh-tól északra fekvő Londonderry kórházában – az északír hatóságok tájékoztatása szerint.

A rendőrre két maszkot viselő férfi nyitott tüzet este 8 óra tájban, több lövés érte. A férfi fiatal labdarúgóknak tartott edzést a támadás időpontjában.

Az észak-írországi rendőrség (Police Service of Northern Ireland, PSNI) gyilkossági kísérlet tárgyában indított nyomozást az ügyben - közölte Eamon Corrigan vezető nyomozó az Independent nevű brit napilap írása szerint.

Az ír rendőrség megerősítette őrjáratait az ír-északír határövezet térségében, mivel azt gyanítják, az elkövetők Írországba menekültek a merényletet követően. 

Észak-Írországban 2017 januárja óta most először hajtottak végre fegyveres támadást rendőr ellen.

Az elkövetők kiléte és indítéka egyelőre nem ismert, de a BBC értesülése szerint a sérült az észak-írországi rendőrség (PSNI) egyik magas beosztású nyomozója, aki olyan merényletek vizsgálatában vett részt, melyeket az észak-írországi britellenes republikánus mozgalom fő sodorvonalától elszakadt kisebb csoportok hajtottak végre.

A rendőr részese volt emellett szervezett bűnözői csoportok által elkövetett gyilkosságok kivizsgálásának is - írja az MTI.

A támadást a legnagyobb britellenes katolikus, illetve britpárti protestáns pártok vezetői egyaránt elítélték.

Michelle O'Neill, az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke és észak-írországi tagozatának vezetője - a jelenleg nem működő belfasti felekezetközi kormányzat volt miniszterelnök-helyettese - felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte a támadást.

Terrible news this evening of an off-duty police officer being shot in Kilyclogher, Omagh. This is an outrageous and shameful attack. My immediate thoughts are with the officer and his family.
I unreservedly condemn this reprehensible attempt to murder a police officer.

— Michelle O’Neill (@moneillsf) February 22, 2023

Sir Jeffrey Donaldson, a legnagyobb észak-írországi protestáns parlamenti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője "gyávák által elkövetett" támadásnak minősítette az incidenst.

Elítélte a támadást Leo Vardakar ír és Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

A brit kormányfő Twitter-bejegyzésében gyalázatosnak nevezte a szolgálaton kívüli rendőrtisztet ért támadást majd kijelentette, a társadalomban nincs helye azoknak, akik a közösségeket védő közszolgákra támadnak.  

I am appalled by the disgraceful shooting of an off-duty police officer in Omagh tonight.

My thoughts are with the officer and his family. There is no place in our society for those who seek to harm public servants protecting communities.

— Rishi Sunak (@RishiSunak) February 22, 2023

Omagh volt a helyszíne az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "igazi IRA"-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós. A robbanásban 220-an sebesültek meg.

Az észak-írországi rendezési folyamat egyik meghatározó mozzanataként az IRA több mint negyedszázada felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Fotó: Press Eye