A bányaomlás a hatóságok tájékoztatása alapján helyi idő szerint szerda délután 13 óra körül következett be. A bánya széles területen omlott be, több mint 50 bányászt és járműveket temetve maga alá.  

A bányaomlást követően Hszi Csin-ping kínai államfő nagyszabású mentőakcióra adott utasítást: több mint kilencszáz kutatómentőt vezényeltek a helyszínre a túlélők kiszabadítása érdekében a Xinhua állami hírügynökség jelentése szerint.

Mostanáig hat túlélőt sikerült a mentőalakulatoknak a felszínre hozniuk. A mentési munkálatok közepette azonban két további földcsuszamlás történt szerda este, illetve éjszaka, melyek hátráltatják a mentést - a BBC jelentése szerint.

Hszi elnök utasította a hatóságokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a túlélők felkutatása érdekében.

A belső mongóliai bányák meghatározó szerepet töltenek be a kínai szénkitermelésben. Azonban

gyakoriak a bányabalesetek,

mivel a biztonsági intézkedések betartására nem helyeznek nagy hangsúlyt a hatalmas ázsiai országban.

2020 decemberében 23 bányász veszítette életét széndioxid szivárgás következtében egy szénbányában. Nem sokkal ezt követően, 2021 januárjában 10 bányászt ölt meg egy arnybányában történt robbanás Shandong tartományban.

Fotó: Alxa League, 2023. február 23.
Légi felvétel tűzoltó és mentőautókról, valamint munkagépekről Kína Belső-Mongólia tartományában egy nyílt színi fejtésen bekövetkezett bányaomlás után 2023. február 23-án. A bányaszerencsétlenségnek legalább öt halálos áldozata van, de még ötvennél több eltűnt után kutatnak, és ez idáig csak tíz túlélőt sikerült kiszabadítaniuk a romok alól.
MTI/EPA/Hszinhua/Lian Csen