A Momentum debreceni önkormányzati politikusa, Mándi László még januárban nyújtotta be hitelesítésre népszavazási kérdését:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A párt akkor azzal támasztotta alá kezdeményezését, mert meglátásuk szerint "nem dönthetnek zárt ajtók mögött több mint kétszázezer ember jövőjéről." A párt reagált a helyi választási bizottság döntésére Facebook-oldalán, és azt közölte, hogy fellebbezni fognak, igaz, nem lepődtek meg, hogy

bizottság a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben.

Ez a döntés azt is bizonyítja a párt szerint, hogy "a városvezetés a kormánnyal egyetemben semmibe veszi a debreceniek érdekeit".

Nem a Momentum az egyedüli, aki hasonló kezdeményezést jelentett be, emlékeztet a Telex. Az LMP tavaly nyáron nyújtott be hasonló kérdést, amelyről aztán úgy döntöttek, hogy inkább országos népszavazássá formálnák át, mondván

csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ezt a helyi lakosság támogatja.

Az LMP népszavazási kérdéséről még nem döntött a Választási Bizottság, de már elkezdték gyűjteni az aláírásokat. A mai napon a Fővárosi Közgyűlés elfogadott egy állásfoglalást, amelyben az LMP felvetésére rímelve leszögezik, hogy csak akkor épülhet Budapesten akkumulátorgyár, ha ahhoz a főváros polgársága hozzájárul - számoltunk be a frisshirek.hu-n.

A kiemelt kép illusztráció, rajta egy 2022. júniusi felvételen a debreceni ipari park látható, forrása: MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor