Robert Luna seriff elmondta, hogy a 65 éves Carlos Medinát, a meggyilkolt egyházi vezető házvezetőnőjének férjét vették őrizetbe, aki korábban szintén dolgozott David O'Connell segédpüspöknek.

A hatóság először csak a gyanúsított letartóztatásának tényét közölte, majd a hétfő este tartott részletes tájékoztatón az is kiderült, hogy lakossági bejelentésre tartóztatták le - írja az MTI.

Medina irracionálisan viselkedett, a gyilkosságot megelőzően pedig arról beszélt, hogy a későbbi áldozat pénzzel tartozik neki. A gyanúsított otthonában két lőfegyvert foglaltak le, azt egyelőre vizsgálják, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez használt fegyver is köztük van-e.

David O'Connell római katolikus segédpüspököt szombaton Los Angeleshez közeli otthonában találta meg holtan, lőtt sebekkel a kiérkező rendőrség.

A bűncselekmény megrázta a Los Angeles körüli vallásos közösséget, melynek ismert és népszerű tagja volt az írországi születésű segédpüspök, aki aktív szerepet vállalt a bevándorló közösségek integrálásában.

David O'Connell 45 éven keresztül szolgált papként, Ferenc pápa 2015-ben nevezte ki az Egyesült Államok legnagyobb érseksége, a Los Angeles-i érsekség egyik segédpüspökévé.

Éveken keresztük dolgozott Los Angeles déli részén, ahol a bandaerőszak megelőzését tartotta egyik feladatának. Az 1990-es évek elején, a faji ellentétek kiéleződése idején aktív szerepet vállalt a feszültség csökkentésében. Az 1992-es zavargások alatt békeközvetítőként lépett fel a hatóságok és a helyi lakosság között, miután a Rodney King halálával vádolt négy rendőrt az esküdtszék felmentette.

Fotó: National Catholic Reporter