Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökével is találkozni fog a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság (PEGA) február 20-21-én Magyarországra érkező küldöttsége – értesült még januárban a Népszava.

Az EP-különbizottság tényfeltárói a Pegasus-botrány által érintett uniós tagállamok közül korábban már jártak Lengyelországban, Görögországban, Cipruson, és felkeresték Izraelben a kémszoftvert gyártó cég (NSO) székhelyét is. 2021. júliusában került nyilvánosságra, hogy több mint 300 magyar állampolgár, köztük politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók telefonját törték fel a kémszoftverrel törvénytelenül - írta meg a Frisshirek.hu.

A Demokratikus Koalíció szerint

azzal, hogy Varga Judit tovább menekül a kérdések elől, beismerte: minden igaz lehet, amivel vádolják Orbánékat.

Az igazságügyi miniszternek nem tetszik, hogy a Pegasus-bizottság vizsgálja Orbánék újságírók, politikusok elleni illegális kémkedését, szerinte ez a magyar hatóságok feladata. Valójában ezzel azt mondja, hogy az uniós állampolgárok, a magyarok törvénytelen lehallgatása tagállami kompetencia, ahhoz az EU-nak semmi köze. Az Orbán-kormány miatt egyre távolabb kerülünk az uniós támogatásoktól: ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye, hogy hazahozzuk a magyaroknak járó pénzt - írja a DK.