Most a legfontosabb feladat az emberéletek megmentése, ehhez azonnali tűzszünetre van szükség, és meg kell kezdeni a béketárgyalásokat, ezek nélkül ugyanis nem lesz béke Ukrajnában – erről beszélt Szijjártó Péter hétfőn Minszkben. A külügyminiszter előre jelezte: tudja, hogy belarusz útja miatt támadások fogják érni - írta meg a Frisshirek.hu.

Külügyminiszterünk azonban nem maradt hazai támogató hangok nélkül - szúrta ki a Népszava. Bár a magát általában harcos antikommunistának hirdeti a Fidesz, és hívei rendre "a kommunisták" elleni küzdelemként értelmezik politikájukat, most mégis váratlan oldalról érkezett a kiállás:

A MAGYAR KOMMUNISTÁK BIZTOSÍTOTTÁK EGYETÉRTÉSÜKRŐL SZIJJÁRTÓ PÉTERT.

A párt arról írt, hogy üdvözlik a külügyminiszter minszki útját. Meglátásuk szerint Szijjártó Péter a magyar nemzeti érdekeket és a magyar emberek békevágyát képviselte az Oroszországgal szoros szövetségben álló Fehéroroszországban. A háború mihamarabbi befejezése, a béke szerintük nemzeti ügy, mert a háború ugyanis "nem tréfa", hanem pusztítás és halál, és totális gazdasági visszaeséshez és nyomozhoz vezet. Ideje ezt mindenkinek szívébe vésni! - hívták fel a figyelmet a lap szerint, aminek összefoglalóját a Frisshirek is megírta.

“Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem - nem titokban - és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról”

- így reagált Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy miért utazott Minszkbe a napokban és miért tárgyalt a Putyin-barát és szövetséges belarusz-vezetés tagjaival, és amikor ott volt, tárgyalt-e orosz politikusokkal, tisztviselőkkel is.

A Flightradar szerint orosz kormánygépet is lehetett a belarusz reptéren látni, hívta fel erre a figyelmet Hadházy Ákos képviselő.

“Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal”

- jelentette ki Szijjártó Péter, aki az atv.hu kérdésére elmondta: két programja volt Minszkben, tárgyalt a gazdasági miniszterrel és tárgyalt a külügyminiszterrel “különböző formátumokban”. 

Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt

- jelentette ki.

 Azt szeretnénk, ha azonnal tűzszünet lenne, béketárgyalások

- mondta el a kormányzati narratívát jó tanuló módjára ezredjére.