Közösségi oldalán jelentett be Lengyel Róbert siófoki polgármester, hogy változtatni kíván a romák támogatásán a településen. Elmondása szerint az eddigi megszokott támogatási módok csak a roma vezetők számára voltak hasznosak, ő pedig a tehetséges fiatalokat szeretné támogatni.

Abból sosem csináltam titkot, hogy nagy szimpátiával figyeltem Bogdán László, egykori cserdi polgármester tevékenységét. Egy döntően cigány lakosságú baranyai kis falu, cigány származású vezetőjeként, a nevéhez fűződik az ún. „cserdi csoda”. Munkát, hitet, jövőképet adott ott jónéhány, egyébként kilátástalan helyzetű magyar cigány embernek

– írja közösségi oldalán a polgármester. Bogdán Lászlóval baráti kapcsolatot ápoló Lengyel Róbert sosem rejtette véka alá azt a véleményét, hogy a cserdiben működő példa követendő lenne a többi település számára is.

Ő hitt valamiben, amiben magam is hiszek. Jelesül abban, hogy a felemelkedés egyetlen útja az egyébként „elkallódásra” ítélt, de alapvetően tehetséges gyerekek, jelen esetben cigány gyerekek, számára a tanulás. Sok érettségizett, de néhány diplomás cigány fiatal is neki köszönhette, hogy lehetőséget kaptak az élettől. Lehetőséget, amivel éltek is.

Amikor az előző ciklusban a fideszes többség, évről évre súlyos milliókkal tömögette a helyi cigány önkormányzat számláját, ahogy írja, akkor is azt mondta és most is azt mondja: nem céltalanul, vagy ne adj’Isten politikai megfontolásokból, tulajdonképpen a szavazatukért cserébe kell időnként lóvét „lökni” a cigányoknak. (Pontosabban nem is a cigányoknak, hanem cigány vezetőknek.)

Ha valóban segíteni akarunk, tegyük azt célirányosan.

Majd hozzáteszi: eddig is támogatták és jelenleg is támogatják a siófoki diákokat, de most egy új ösztöndíjjal próbálkoznak. 

Részben Bogdán László emlékének adózva, részben pedig  tehetséges siófoki cigány gyerekeknek esélyt kínálva, kidolgoztunk egy támogatási rendszert, amelyet a következő képviselő-testületi ülés elé is beterjesztek, elfogadásra javasolva. A javasolt ösztöndíjunk Bogdán László nevét viselné

– zárja gondolatait Lengyel Róbert. A képviselőtestület ülését követően, természetesen a frisshírek.hu is beszámol  majd a további fejleményekről.

Fotó: Facebook / Lengyel Róbert