A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott: jól érzékelhető az elmozdulás abba az irányba, hogy egyre több tagállam szeretne szakítani az eddigi „nyitott határok” politikájával, a nemzetállamok szintjén, és az Európai Tanácsban is egyre többen szorgalmazzák a külső határok megerősítését, a részleteket azonban uniós bürokráciának, az apparátusnak kell majd kidolgoznia – számolt be róla az MTI.

Ha ennek az lenne a lényege, - amit már „rebesgetnek” hogy figyelőtornyokat emelnek, eszközöket telepítenek, vagy esetleg létszámbővítést finanszíroznak, akkor tulajdonképpen arra késztetnék a nemzetállamokat, hogy az így felszabaduló pénzekből aztán csináljanak kerítést, ha akarnak

- fogalmazott Bakondi György.

Hozzáfűzte: Magyarország álláspontja változatlanul az, hogy egy olyan folyamatosan növekvő migrációs tömeget, mint ami Európába igyekszik, műszaki akadályrendszer és jogi határzár nélkül feltartóztatni nem lehet.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Magyarország elleni szüntelen politikai támadás befejeződjön, elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket hazánk az európai emberek biztonságának érdekében tett; valamint, hogy legalább részben megtérítsék azt az összeget, amit kerítésépítésre fordítottunk, további forrásokat biztosítva az illegális migráció elleni védekezés megerősítésére.

Szólt arról is, fontos lenne a közös uniós fellépés abban, hogy a migrációt az uniós határoktól minél messzebb meg tudjuk állítani, illetve, hogy a migrációt kibocsátó országokat helyben segítsük a problémáik megoldásában. Szavai szerint ebben Magyarország példát mutatott; hiszen megállapodtunk Ausztriával és Szerbiával, ezért vannak közös rendőri erők Észak-Macedóniában, és Szerbia és Észak-Macedónia határán.

Mindezek mellett a főtanácsadó szerint egyszerűsíteni kellene a kitoloncolás lehetőségét, megállapodásokat kellene kötni a kibocsátó országokkal, hogy akik bejutottak Európába, mihamarabb hazakerüljenek; illetve csak azok maradhassanak, akik valóban politikai menedékjogra jogosultak.

Bakondi György szerint az embercsempészet visszaszorítása érdekében uniós szinten - például a FRONTEX és az EUROPOL keretén belül - növelni kellene a bűnüldöző szervek együttműködését.

Fotó: M1 vágókép