A tárgyalást követően egy közösségi médiafelületen közzétett videóban a magyar kormányfő kiemelte, hogy az Ukrajnába irányuló magyar humanitárius segélyszállítmányok idén is folytatódnak. Orbán azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány Ukrajna-politikájában nincs változás: Magyarország a mielőbbi tűzszünet, illetve az ezt követő tartós béke megteremtésében érdekelt, ezért a jövőben sem szándékozik fegyvert szállítani Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij tegnapi európai parlamenti felszólalása során, illetve az uniós vezetőkkel folytatott tárgyalásai alkalmával tüzérségi fegyvereket, lőszert, modern nyugati tankokat, vadászgépeket, valamint nagy hatótávolságú rakétarendszereket kért az ukrán haderő számára. Mindezekre a küszöbönálló újabb orosz offenzíva feltartóztatása, illetve a sikeres ukrán ellentámadás végrehajtása, a megszállt területek felszabadítása érdekében van szükség meglátása szerint.

Ausztria és Magyarország azonnal elzárkózott az ukrán kérés teljesítésétől. Nyugati szomszédunk semleges státuszára hivatkozva utasította vissza a kérést, míg Budapest azon az állásponton van, hogy nem küld fegyvereket háború sújtotta országba Magyarország biztonságának szavatolása érdekében.

Volodimir Zelenszkij ismételten Kijevbe invitálta Orbán Viktort. Miközben az Európai Unió és számos uniós tagállam vezetői gyakorta keresik fel az ukrán fővárost a háború kitörése óta – Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök négy alkalommal járt vonattal Kijevben – a magyar miniszterelnök mindezidáig nem tett eleget az ukrán elnök meghívásainak.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök ugyanakkor nem rég gesztus értékű látogatást tett az ukrán fővárosban, elfogadva Vlodimir Zelenszkij elnök meghívását.

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldala