A nemzetközi sajtó természetesen Orbán "furcsa" viselkedését nem hagyta szó nélkül, hiszen ez nem furcsa, hanem udvariatlan gesztus volt.  A 168.hu nézte végig a nagyobb nemzetközi lapokat, ezek szereint az osztrák Exxpress által megkérdezett politológus arról beszélt, ugyan közel sem olyan egységes az európai álláspont, mint ahogyan a szívélyes fogadtatásból gondolni lehetne, de kétségtelen, hogy Orbán volt szinte az egyetlen, aki nem tapsolt. A politológus a kárpátaljai magyarok kényszersorozásával magyarázta a magyar kormányfő viselkedését.

A Newsweek arról írt, hogy „Putyin régi szövetségese a kamera előtt lekezeli Zelenszkijt”. A cikk felemlegeti, hogy Orbán a tavalyi választási győzelem értékelésénél is az ellenségek között emlegette Zelenszkijt.

A brit Express arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor 2010 óta szoros kapcsolatot épített ki Putyin orosz elnökkel, megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának, illetve egy zártkörű beszélgetésen senkiföldjének nevezte Ukrajnát.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő, régóta Orbán egyik legnagyobb bírálója, a Twitteren azt írta, hogy „Orbán még arra sem képes, hogy megtapsolja egy olyan nemzet vezetőjét, amelyet Oroszország épp eltöröl a Föld színéről. 1956 szelleme végleg elhagyta a magyar rezsimet...”

Orbán can’t even muster the decency to applaud the leader of a nation being wiped off the earth by Russia.

The spirit of ’56 has left Hungary’s regime for good… https://t.co/vitGP53ix8

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) February 9, 2023

Érdekes, hogy az Európa Tanács oldalán és az MTI által közzétett fotón mennyire más a jelenet. Önök szerint is?

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Címlapfotó: Európa Tanács weboldala