Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken arról tájékoztatta portálunkat, a frisshirek.hu-t, hogy a HUNOR mentőcsapat tagjai

Eddig tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, és huszonkilenc halottat hoztak felszínre.

Emellett több állatot, egy macskát, egy kutyát és egy papagájt is kimentettek.

Csak lassan tudnak haladni az erőgépek, huszonnégy óra alatt pár tíz métert tárnak fel – erről számolt be az egyik csapat tagja. Az általuk megtisztított területen még mindig áthatolhatatlan mennyiségű a törmelék, ezt a magyarok a maguk gyártotta, vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki, így haladnak centiméterről centiméterre.

Tegnap a főutcán helyreállt a közvilágítás, de többnyire nincs áram és víz sem, így a magyar csapat bázisán üzemelő aggregátor arra is szolgál, hogy a helyiek feltölthessék a telefonjaikat, akik még mindig reménykednek abban, hogy szeretteiket el tudják érni a romok alatt. A kicsengő telefonokat a TEK munkatársai bemérik, ezzel adva támpontot ahhoz, hogy merre induljanak a kutatók.

Beszámolók szerint

a török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a magyarok szaktudására, többször kértek már tőlük szakmai segítséget.

Az is előfordult, hogy az általuk mért adatokat is felülvizsgáltatták a magyar csapat műszereivel.

A HUNOR aggregátora az orvosok munkáját is segíti, ezekkel melegítik az infúziót.

Az egyik legnagyobb probléma az üzemanyag pótlása, a helyiek a roncsautókból leszívott benzinnel segítik a csapatokat, de kávét, élelmet és takarókat is visznek a mentőcsapatoknak, így fejezve ki hálájukat a segítségért.

A HUNOR a TEK, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség orvosaival, valamint a kint dolgozó többi magyar és külföldi önkéntes csapattal vállvetve küzd a túlélőkért.

A város lakói mindeközben türelmesen várakoznak a kutatási területen kívül.

Az eldőlt épületben lévő liftakna járható maradt, de annak feltárása nagyon veszélyes, ugyanis az utórengések miatt folyamatosan mozgásban vannak a romok. A keresőkutyák jelzései az iránymutatóak, ám a szűk rések feltárása, és a nehéz elemek eltávolítása hosszabb időt vesz igénybe. A HUNOR hivatásos tűzoltói minden eszközt felhasználnak, ami a rendelkezésükre áll, a ballonokból készült vödrök mellett gyártottak már hosszabbítót és elosztót is a romok között fellelhető anyagokból.

Saját épségükre fokozottan ügyelnek, töretlen a munkabírásuk, de figyelnek arra, hogy kellő pihenőidő is jusson mindenkinek

– közölte Mukics Dániel.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban beszámolt, a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, a török-szír földrengés áldozatainak száma már megközelítette a 20 ezret. A magyar mentőalakulatok – köztük a HUNOR – hétfő este indultak a bajba jutottak segítségére.

Fotó: Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a délkelet-törökországi Adanában 2023. február 7-én. A két nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében. MTI/AP/Huszein Malla