Tisztviselők, illetve egyészségügyi illetékesek 12.873 ember halálát erősítették meg mostanáig Törökországban, 3.162 személyét Szíriában.

Török földön több mint 62 ezer sebesültről adott tájékoztatást a helyi katasztrófaelhárítás, az AFAD. Szíriában erre vonatkozó adatot mindezidáig nem hoztak nyilvánosságra.

Az UNICEF jelentése szerint több ezer gyermek is életét veszítette a hétfő hajnali 7,8-as erősségű földrengés következtében, mely Törökország középső, illetve Szíria északnyugati területeit sújtotta.

Aznap déltájban egy újabb erős, 7,7 magnitúdójú földmozgás történt török földön. A földrengéseket több utórengés is követte, melyek hatalmas pusztítást végeztek. Országszerte épületek ezrei – kórházak, iskolák, lakóépületek - dőltek össze, melynek következtében emberek ezrei váltak hajléktalanná.

A természeti katasztrófa-sújtotta török régiókban több mint 12 ezer katasztrófaelhárító vesz részt a mentési munkálatokban, melyet további 9 ezer katona is segít.

Recep Tayyip Erdogan török államfő tegnap a térségbe látogatott. A török hatóságokat bírálatok érték, miszerint nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Erdogan elismerte, voltak hiányosságok a hatóságok részéről, ugyanakkor azzal védekezett, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen volt felkészülni - írja a Reuters. 

Mindeközben a fél világ a bajba jutottak segítségére sietett: több mint 70 ország küldött mentőalakulatokat, illetve ajánlott fel egyéb segítséget Törökországnak, illetve Szíriának.

Az ENSZ bejelentette, minden lehetőséget megvizsgál, hogy segélyszállítmányokat tudjon eljuttatni a kormányellenes lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-Szíriába. A világszervezet egyúttal felszabadította egy 25 millió dollár értékű alapját is, hogy humanitárius segélyt küldhessen a két érintett állam szenvedő polgárai számára.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin, Hatay